Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas Konkurences padome pārtrauc "Rimi" un "Iki" līgumu

© F64

Lietuvas Konkurences padome paziņojusi, ka tiek pārtraukts Zviedrijas "ICA Gruppen" pārvaldītā mazumtirdzniecības tīkla "Rimi Lietuva" un "Palink" pārvaldītā tīkla "Iki" darījums, kurā "Rimi" par 213 miljoniem eiro gatavojās iegādāties mazumtirdzniecības tīklu "Iki".

Kā norādījusi Konkurences padome, "Rimi Lietuva" nav izpildījusi saistības pārdot 17 veikalus, lai šāds darījums varētu notikt.

"Kad Konkurences padome dod atļauju veikt koncentrāciju ar tādiem noteikumiem, darījums nevar tikt pabeigts, kamēr šie noteikumi nav izpildīti un nav likvidētas apzinātās konkurences problēmas. Saistību izpilde ir ļoti būtiska, lai uzņēmumu apvienošanās dēļ neciestu patērētāji," paziņojumā presei norādījis padomes vadītājs Šarūns Keserausks.

Pagājušā gada oktobrī Lietuvas Konkurences padome atļāva Zviedrijas kompānijas "ICA Gruppen" kontrolētajam mazumtirgotājam "Rimi Lietuva" iegādāties no Vācijas "Rewe Group" un citiem akcionāriem uzņēmumu "Palink", kam pieder mazumtirdzniecības tīkls "Iki". Vienošanās par darījumu tika panākta 2016.gada decembrī.

Konkurences padomes atļaujā bija paredzēts, ka "Rimi Lietuva" apņemas pārdot trešajām personām 17 veikalus Viļņas, Kauņas, Klaipēdas un Panevēžas apriņķos, no kuriem 12 ir "Iki", bet pieci - "Rimi" veikali.

Marta vidū "Rimi Lietuva" iesniedza padomei potenciālo pircēju kandidatūras, bet padome atzinusi, ka tās neatbilst prasībām, jo šie pircēji "nenodrošinātu stabilu un vismaz tikpat efektīvu konkurenci", kādu līdz darījuma īstenošanai nodrošina pašreizējais uzņēmums.

Padome izvērtējusi potenciālā pircēja finanšu un citus resursus un pieredzi pietiekami liela mazumtirdzniecības apjoma pārvaldīšanā, kā arī preču iegādes nosacījumus, pircēja ieinteresētību un iespējas uzturēt un attīstīt šo biznesu visos nododamajos veikalos, kas konkurētu ar "Rimi" un tā konkurentiem.

"ICA Gruppen" pārstāvis Ola Fernvalls ziņu aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka potenciālo pircēju ir vairāk par vienu, bet konkrētākas ziņas nesniedza. Pēc BNS rīcībā esošās informācijas, viena vienošanās panākta ar Latvijas mazumtirdzniecības tīkla "Mego" īpašnieku "Lenoka", tikmēr Lietuvas biznesa laikraksts "Verslo žinios" vēstīja, ka pircēju sarakstā ir divi Lietuvas reģionālie tirdzniecības tīkli no Lietuvas vidienes un Žemaitijas.

Žemaitijā darbojas kompānijas "Grūste" pārvaldītais tāda paša nosaukuma tirdzniecības tīkls, bet Viduslietuvā - kompānijas "Eiginta" pārvaldītais tīkls "Šilas" un kompānijas "Kilmine" pārvaldītais "Express Market".

2014.gadā "Palink" pārdeva "Iki" veikalu tīklu Latvijā mazumtirdzniecības tīklam "Mego".