Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francija rosina ANO pieņemt jaunu rezolūciju par Sīrijas konflikta atrisinājumu

© EPA/Scanpix

Francija ierosinājusi pieņemt vispārēju ANO rezolūciju, kurā būtu pausts aicinājums jauniem centieniem, lai panāktu konflikta atrisinājumu Sīrijā diplomātiskā ceļā.

Rezolūcijas projektā pieminēti konflikta visneatliekamākie jautājumi, svētdien Ņujorkā pavēstīja avoti diplomātu aprindās.

Dokumentā pauts aicinājums pilnībā apturēt Sīrijas ķīmisko ieroču programmu un pieprasīta skaidrība par atbildību Sīrijas indīgo gāzu uzbrukumu lietā.

Rezolūcijas mērķis ir panākt ugunspārtraukšanu un garantēt humānās palīdzības misiju darbinieku piekļuvi, lai sagatavotu ceļu ilgtermiņa politiskam risinājumam.

Tajā arī pausts aicinājums sakaut džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Sarunas par rezolūciju sāksies pirmdien. Pagaidām nav skaidrs, kad varētu notikt balsojums.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

ASV, Francija un Lielbritānija, reaģējot uz apsūdzībām par Dumā, netālu no Damaskas, 7.aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu, sestdien īstenoja bezprecedenta raķešu triecienu Sīrijai.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka Sīrijas valdības spēki būtu uzbrukumā Dumā izmantojuši ķīmiskos ieročus.

Svētdien Dumā izmeklēšanu sāk starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) inspektori.