Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

19 gadus vecu albāni, kurš plānojis teroraktu Vācijā, notiesā Austrijā

© AFP / Scanpix

Tiesa Austrijā piektdien piesprieda deviņu gadu cietumsodu 19 gadus vecam "Islāma valsts" simpatizētājam par divu teroraktu plānošanu Vācijā, kurus veiktu 12 gadus vecs zēns un 16 gadus veca meitene.

Apsūdzētais albāņu izcelsmes Austrijas pilsonis Vīnes krimināltiesā tika atzīts par vainīgu divās apsūdzībās par kūdīšanu uz slepkavību kā terorisma noziegumu, kā arī par dalību teroristu organizācijā un citos likumpārkāpumos, vēstīja ziņu aģentūra "Austrian Press Agency" (APA).

Viņš tika apsūdzēts jau radikalizēta 12 gadus veca zēna kūdīšanā uz teroraktu Ziemassvētku tirdziņā Ludvigshāfenes pilsētā 2016.gadā, kā arī par spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukuma plānošanu ASV gaisa spēku Ramšteinas bāzei, kuru viņš sarīkotu kopā ar 16 gadus vecu meiteni, ar kuru viņš apprecējies pēc islāma likumiem un kuru viņš kūdījis uz šo teroraktu.

Apsūdzētais prāvas laikā noliedza, ka būtu devis kādus rīkojumus, un sacīja, ka esot apsvēris uzbrukumu Ramšteinas bāzei, bet pēc tam atmetis šo domu.

Viņš tika aizturēts Vīnē 2017.gada janvārī pēc Vācijas varas iestāžu norādēm.

Apsūdzētais liecināja, ka kļuvis par džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atbalstītāju, kad viņš iepriekš izcieta cietumsodu par laupīšanu.

Viņa sakūdītais irākiešu izcelsmes vācu zēns, kuram tagad ir 14 gadi, 2016.gada beigās neveiksmīgi mēģināja detonēt spridzekļu jostu Ziemassvētku tirdziņā Ludvigshāfenē.

Šim zēnam bija svarīga loma kā lieciniekam šajā prāvā. Viņš atklāja, ka ne tikai gatavojies uzbrukt Ziemassvētku tirdziņam, bet arī domājis par galvas nogriešanu kādam priesterim un iespējamiem uzbrukumiem autobusam un slimnīcai.

Zēns tomēr mēģināja piesegt prāvā apsūdzēto Austrijas pilsoni. "Šī ideja bija mana," viņš sacīja videokonferencē no Vācijas.

Neveiksmīgajam spridzinātājam nedraud kriminālapsūdzības, jo viņš terorakta mēģinājuma laikā bija pārāk jauns.

Sakūdītā marokāņu izcelsmes vāciete, kurai tagad ir 17 gadi un kas kopš februāra tiek tiesāta Diseldorfā, videokonferencē pastāstīja, ka esot iemīlējusies apsūdzētajā un ļāvusi sevi ietekmēt.