Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Cik laba dzīve! Igaunijā bēgļi saņem 700 eiro pabalstu un apmaksātu īri

© AFP/Scanpix

Igaunijas pieredze izvērtusies līdzīgi kā Latvijā – lielākā daļa valsti pametuši, lai gan pabalsti ir dāsni, vēstīja "TV3 Ziņas".

Vienā no bēgļu atbalsta centriem Tallinā atmosfēra kā dzīvoklī - virtuve, bērnu stūrītis, bukleti arābu valodā. Brīvprātīgie ar bēgļiem gatavo ēst, apmeklē teātri, cenšas integrēt.

"Nākamajā mēnesī nāks juristi, kuri stāstīs par likumdošanu, reizi mēnesī darām ko jautru - kā teicu, ejam uz teātri vai rīkojam radošās darbnīcas: virtuves meistarklases un tamlīdzīgi," Bēgļu atbalsta centra koordinatore Mariela Varka.

Izrādās, tie daži bēgļi, kas Igaunijā palikuši, no medijiem izvairās un uz intervijām nav pierunājami. Viņi neesot nobijušies no medijiem, bet nav arī iepriecināti runāt kameru priekšā.
Igaunijā bēgļu pabalsts ir 140 eiro par pieaugušo, par otro -112, par bērnu 168 eiro. Tātad kopumā bēgļu ģimene ar 2 bērniem saņem ap 700 eiro mēnesī. Jo vairāk bērnu, jo ģimene pārtikušāka. Īri valsts apmaksā, tomēr liels bija pārsteigums ierēdņiem - atrast dzīvokļu īpašniekus, kas piekristu izīrēt mitekli, izrādījās neiespējami. Dažos gadījumos saimnieki īri atteikuši pāris dienas pirms līguma parakstīšanas.

Vismaz viena bēgļu ģimene Igaunijā iejutusies labi. Dzīvojot mazā ciematā, un vietējie brīnumainā kārtā izrādījušies ļoti pretimnākoši. Viņi dzīvo maziņā ciematā, tur nav citu bēgļu, bet vietējā sabiedrība viņus “paņēma” pie sevis, tā kā adaptēja! Bērni runā igauniski, vecāki strādā.