Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Saistībā ar Berlīnes pusmaratonu aizturētos jauniešus palaiž brīvībā

© AP/Scanpix

Vācijas varasiestādes atbrīvojušas sešus vīriešus, kuri tika aizturēti svētdien, kad Berlīnē notika pusmaratons.

Aizturētie ir vecumā no 18 līdz 21 gadam.

Vācijas mediji svētdien ziņoja, ka aizdomās turamie plānojuši uzbrukumu Berlīnes pusmaratona dalībniekiem un skatītājiem, bet varasiestādes vēlāk paziņoja, ka maratona dalībnieki un skatītāji neesot bijuši apdraudēti un ka neesot konkrētu pierādījumu, ka islāmistu teroristi gatavojuši uzbrukumu Berlīnes pusmaratonam.

Paziņojot par aizturēto atbrīvošanu, Berlīnes prokuratūra norādīja, ka nav konkrētu aizdomu saistībā ar viņiem, lai gan izmeklētāji, kas strādājuši aizsegā, pamanījuši aizdomīgu uzvedību pirms pusmaratona.

Pārmeklējot vairākus dzīvokļus, kas saistīti ar aizturētajiem, netika atrasti ieroči, sprāgstvielas vai citi aizdomīgi priekšmeti. Bet tika konfiscēti mobilie telefoni un datu glabātuves, kas tiek analizētas.

Prokuratūra atklāja, ka divi no aizturētajiem, bijuši saistīti ar Anisu Amri - tunisieti, kurš 2016.gadā ietrieca smago automašīnu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, nogalinot 12 cilvēkus.

Berlīnes pusmaratons, kurā piedalījās 36 000 skrējēju un kuru vēroja 250 000 skatītāju, svētdien notika bez incidentiem.

2013.gada 15.aprīlī pie Bostonas maratona finiša līnijas notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji noskaidroja, ka spridzekļus bija uzstādījuši divi čečenu imigranti ar radikāli islāmistiskiem uzskatiem - brāļi Džohars un Tamerlans Carnajevi. Tamerlanu Carnajevu dramatiskas vajāšanas operācijas laikā ASV drošības dienesti likvidēja, bet jaunākais brālis Džohars, kurš vajāšanas laikā guva smagus ievainojumus, tika sagūstīts un viņam ir piespriests nāvessods, kas vēl nav izpildīts.