Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais Brazīlijas prezidents padodas un sāks izciest cietumsodu par korupciju

© AP / Scanpix

Bijušais Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva sestdien padevies policijai, lai sāktu izciest 12 gadu cietumsodu par korupciju.

72 gadus vecais Lula da Silva iznāca no metālrūpniecības darbinieku arodbiedrības ēkas Sanbernardu du Kampu pilsētā un tika aizvests policijas automašīnu kolonnā.

Arodbiedrības ēkā Lula da Silva pavadīja divas dienas, jo tur viņu bija iesprostojuši atbalstītāji, kas mēģināja nepieļaut, lai viņš nonāk cietumā.

Tiesnesis Seržiu Moro, kurš vada Brazīlijas plašo pretkorupcijas izmeklēšanu, ceturtdien deva rīkojumu, ka Lulam 24 stundu laikā jāierodas policijā Kuritibas pilsētā, kur bāzēta Moro vadītā izmeklēšana. Ierašanās termiņš bija līdz plkst.17 piektdien pēc vietējā laika (plkst.23 pēc Latvijas laika).

Tā kā Lula atradās savu atbalstītāju lokā, policijai nebija iespējams viņu aizturēt ar spēku, neiesaistoties konfliktā ar pūli.

Lula lielāko daļu piektdienas pavadīja cerībā, ka valsts augstākā apelāciju tiesa - Augstākais justīcijas tribunāls - uz laiku apturēs orderi par viņa apcietināšanu. Viņa lūgums tomēr tika noraidīts neilgi pirms minētā termiņa beigām.

Lula pērn tika notiesāts par grezna dzīvokļa pieņemšanu no kāda būvniecības uzņēmuma, kurš centās iegūt celtniecības līgumus ar valsts kontrolēto naftas kompāniju "Petrobras". Zemākas instances tiesa janvārī noraidīja viņa apelāciju un palielināja viņam piespriesto cietumsodu no deviņiem līdz 12 gadiem.

Daudziem par pārsteigumu, Lula joprojām bauda lielu popularitāti, un aptaujas liecina, ka viņš oktobrī varētu uzvarēt prezidenta vēlēšanās, ievērojami apsteidzot visus savus iespējamos sāncenšus.

Brazīlijas likumi aizliedz kandidēt uz publiskiem amatiem krimināli tiesātām personām, taču arī šo normu Lula varētu apstrīdēt tiesā, uzsākot vēl vienu ilgstošu prāvu.

Brazīlijas mediji norāda, ka bijušais prezidents, domājams, uzturēs savu kampaņu, cik ilgi vien iespējams, un turpinās to pat pēc nonākšanas cietumā. Pat ja viņam neatgriezeniski tiks liegts pašam startēt, viņš var saglabāt intrigu, savu atbalstu kādam no kandidātiem izsakot pēdējā brīdī pirms 7.oktobrī paredzētās vēlēšanu pirmās kārtas.