Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Prognozē, ka Donbasā kārtības atgriešana prasīs vismaz 10 gadus

© EPA / Scanpix

Donbasa atjaunošanai pēc tā nonākšanas atkal Ukrainas kontrolē būs nepieciešami vairāk nekā desmit gadi un krietni vairāk par 50 miljardiem dolāru, kas šobrīd tiek minēta kā iespējamā summa, ko pieprasīt Krievijai par okupācijas laikā nodarītajiem zaudējumiem, Ukrainas tīmekļa medijam "Obozrevatel" paziņojis prezidenta Petro Porošenko padomnieks ekonomists Oleksandrs Pashavers.

"Ir vairāki citi ceļi, kas nesasprindzinās valsts budžetu par 100%," skaidroja Pashavers. "Mēs sagatavotu Donbasu, lai tur varētu nonākt kapitāla ieguldījumi, atceltu nodokļus un tā tālāk. Turklāt es nešaubos, ka rietumvalstis mums to palīdzēs izdarīt."

Donbasā būs jāatjauno ne tikai infrastruktūra un uzņēmumi, bet viss cilvēku dzīves sociālais spektrs, un tā ir neizmērojama nauda, viņš norādīja.

"Var sarēķināt, cik maksā apturētā ražošana, bet es jums varu garantēt, ka atjaunošana maksās daudz dārgāk, nekā viņi to ir sarēķinājuši," sacīja ekonomists, šādi izsakoties par medijos izskanējušo 50 miljardu dolāru summu.

Vaicāts, cik daudz laika paies, lai reģionā atjaunotu pilnvērtīgu dzīvi, Pashavers sacīja: "Uzskatu, ja es teikšu desmit gadi, tad tas būs ļoti maz."

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.