Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Brazīlijas eksprezidentam būs jāizcieš cietumsods par korupciju

© Scanpix

Brazīlijas Augstākā tiesa ceturtdien noraidījusi bijušā prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas lūgumu atlikt viņam par korupciju piespriestā 12 gadu cietumsoda izciešanu.

Tiesas pieņemtais lēmums nozīmē, ka Lula var tikt ieslodzīts tuvākajā laikā un līdz ar to izbeigt viņa cerības startēt oktobrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Viņa advokāti apgalvoja, ka Lulu nevajadzētu ieslodzīt pirms visu iespējamo apelāciju izskatīšanas, taču tiesneši pēc desmit stundu ilgas sēdes ar sešām balsīm pret piecām lūgumu noraidīja.

Lula joprojām bauda lielu popularitāti, un aptaujas liecina, ka viņš vēlēšanās varētu viegli uzvarēt, ievērojami apsteidzot visus savus iespējamos sāncenšus.

Janvārī tiesa paturēja spēkā spriedumu pret Lulu par grezna dzīvokļa pieņemšanu no kāda būvniecības uzņēmuma, kurš centās iegūt celtniecības līgumus ar valsts kontrolēto naftas kompāniju "Petrobras". Viņam sākotnēji piespriestais deviņu gadus cietumsods tika palielināts līdz 12 gadiem un vienam mēnesim.

72 gadus vecais politiķis, pret kuru uzsākta tiesiskā vajāšana vēl sešās lietās, apgalvo, ka tā esot politiska kampaņa, kuras mērķis ir neļaut viņam startēt oktobrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Brazīlijas likumi aizliedz kandidēt uz publiskiem amatiem krimināli tiesātām personām, taču arī šo normu Lula varētu apstrīdēt tiesā, uzsākot vēl vienu ilgstošu prāvu.

Brazīlijas mediji norāda, ka bijušais prezidents, domājams, uzturēs savu kampaņu, cik ilgi vien iespējams, un turpinās to pat pēc nonākšanas cietumā.

Pat ja viņam neatgriezeniski tiks liegts pašam startēt, viņš var saglabāt intrigu, savu atbalstu kādam no kandidātiem izsakot pēdējā brīdī pirms 7.oktobrī paredzētās vēlēšanu pirmās kārtas.