Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ungāru policistu par karošanu Donbasā cietumā tomēr neieliek

© Reuters/Scanpix

Tiesa Ungārijā piespriedusi divu gadu nosacītu cietumsodu bijušajam policistam, kurš Austrumukrainā cīnījies Krievijas atbalstīto kaujinieku pusē.

Šis ir pirmais šāda veida tiesas spriedums Ungārijā.

Tiesa Seksārdā notiesāja 43 gadus veco ungāru par pretlikumīgu pievienošanos bruņotam grupējumam, kas piedalās bruņotās sadursmēs.

Pamatojot mīksto sodu, tiesnesis norādīja, ka šāda veida noziegums esot maz zināms Ungārijā, un apsūdzētais neesot zinājis, ka pārkāpis Ungārijas likumu.

Prokuratūra tiesas lēmumu jau apstrīdējusi un vēlas panākt reālu brīvības atņemšanu.

Apsūdzētais, kurš dzimis Pakšā, Ungārijas vidienē, un agrāk strādājis par policistu, tika aizturēts pagājušajā gadā Budapeštas lidostā, atgriežoties no Ukrainas austrumiem, kur bija pievienojies grupējumam "Doņeckas tautas republika".

Apsūdzētais bija devies uz Doņecku 2015.gada septembrī, tur izgājis militāru apmācību un saņēmis algu par karošanu pašpasludinātās "Doņeckas tautas republika" labā.

Vēlāk viņš tika kaujas laikā ievainotas, atveseļojās un saņēma uzslavu no "Doņeckas tautas republika", ko Ungārija uzskata par nelegālu paramilitāru grupējumu.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 300 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.