Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc Kemerovas traģēdijas no amata atkāpjas apgabala ilggadējais gubernators

© Reuters/Scanpix

Krievijas Kemerovas apgabala ilggadējais gubernators Amans Tuļejevs iesniedzis atlūgumu prezidentam Vladimiram Putinam, paziņojot, ka viņam nav morālu tiesību palikt gubernatora amatā pēc ugunsgrēka tirdzniecības centrā, kurā gāja bojā 64 cilvēki.

"Šodien, tagad, gribu jums pateikt, ka esmu iesniedzis Krievijas Federācijas prezidentam lūgumu atbrīvot mani no amata. Uzskatu, ka tas man ir pareizs, apzināts, vienīgais īstais risinājums, jo ar tik smagu nastu gubernatora amatā vienkārši nedrīkst strādāt, vienkārši nedrīkst," sacīja 73 gadus vecais Tuļejevs svētdien izplatītajā videopaziņojumā.

Tuļejevs bija Kemerovas apgabala gubernators kopš 1996.gada.

Krievijas prezidenta preses dienests informēja, ka Putins Tuļejeva atlūgumu pieņēmis, un ar prezidenta dekrētu par Kemerovas apgabala gubernatora pienākumu izpildītāju iecelts gubernatora vietnieks Sergejs Civiļovs.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Tuļejeva nomaiņa gubernatora amatā ar Civiļovu bija jau gaidāma, un traģiskais ugunsgrēks tirdzniecības centrā to paātrinājis.

56 gadus vecais Civiļovs par gubernatora vietnieku rūpniecības, transporta un patēriņa tirgus jautājumos tika iecelts tikai 2.martā. Līdz tam viņš bija Jakutijas ogļu ieguves uzņēmuma "Kolmar" ģenerāldirektors. Civiļovam pieder 70% "Kolmar" akciju, savukārt 30% akciju pieder holdingam "Volga Group", kura lielākais akcionārs ir viens no Putina tuvākajiem draugiem Genadijs Timčenko.

Kemerovas apgabala gubernatora vēlēšanas notiks 9.septembrī.

Jau ziņots, ka 25.martā ugunsgrēkā Kemerovas tirdzniecības centrā "Zimņaja višņa" dzīvību zaudēja 64 cilvēki, tostarp 41 bērns. Konstatēts, ka tirdzniecības centrā bijuši nopietni ugunsdrošības noteikumu pārkāpumi.

Kemerovas apgabals atrodas Rietumsibīrijā. Tā teritorijā ir Kuzbass - viens no pasaulē lielākajiem ogļu ieguves rajoniem.