Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas dubultaģenta noindēšanu Briselē apspriedīs Meja, Makrons un Merkele

© AFP / Scanpix

Lielbritānijas, Francijas un Vācijas līderi ceturtdien Briselē, kur ieradušies uz Eiropas Savienības (ES) samitu, apspriedīs Solsberi 4.martā notikušo bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu, paziņojis Francijas prezidenta Emanuela Makrona birojs.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele apspriedīs paziņojumu, ar kuru ES dalībvalstu līderi gatavojas nākt klajā Skripaļa saindēšanas lietā.

Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Krievija spērusi atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes darbību Krievijā.

Amatpersona Makrona birojā sacīja, ka Eiropadome, ļoti iespējams, nonāks pie secinājumiem, kas būs ļoti līdzīgi tiem, ko trīs līderi un ASV prezidents Donalds Tramps izteica pagājušajā nedēļā.

Četri līderi pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nav "ticama alternatīva izskaidrojuma", kā tas, ko piedāvājusi Lielbritānija, proti, ka uzbrukumā Skripaļam vainojama Krievija.

Taču ES līderu paziņojuma projektā paustais viedoklis nav tik konkrēts. Tajā tikai norādīts, ka ES līderi uztver Londonas viedokli "ārkārtīgi nopietni", un pausta solidaritāte Lielbritānijai.

Grieķija un Itālija iestājušās pret skarbākas valodas lietošanu paziņojumā.