Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

124 miljoniem cilvēku pasaulē trūkst pārtikas

© AFP/Scanpix

Pērn visā pasaulē krasi pieaudzis nopietnā pārtikas trūkumā, tostarp badā, dzīvojošu cilvēku skaits, ceturtdien paziņojusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Nepietiekamas pārtikas pieejamības apstākļos 2017.gadā 51 valstī dzīvoja 124 miljoni cilvēku salīdzinājumā ar 108 miljoniem 48 valstīs gadu iepriekš, paziņoja FAO, sadarbībā ar citām starptautiskajām aģentūrām publicējot ziņojumu par pārtikas krīzi pasaulē.

Ziņojumā konstatēts, ka "smagākās pārtikas krīzes 2017.gadā bija Nigērijas ziemeļaustrumos, Jemenā un Dienvidsudānā", kur 32 miljoniem cilvēku nebija piekļuves pietiekami lielam daudzumam pārtikas un ir vajadzīga palīdzība.

ANO daļā Dienvidsudānas no 2017.gada februāra līdz jūnijam pasludināja bada stāvokli, kas bija pirmais šāds gadījums pasaulē kopš 2011.gada. Krīze šajā Āfrikas valstī mazinājās, pateicoties pieaugošai humānajai palīdzībai.

Savukārt 2018.gadā "Jemenā turpināsies vislielākā pārtikas krīze. Gaidāms, ka situācija pasliktināsies, īpaši ierobežotās piekļuves, ekonomiskā sabrukuma un slimību uzliesmojuma dēļ", norādīts ceturtdien publicētajā ziņojumā.

Šogad bažas par pārtikas krīzi valda arī attiecībā uz Afganistānu, Centrālāfrikas Republiku, Kongo Demokrātisko Republiku, Nigērijas ziemeļaustrumiem, Čadas ezera reģionu, Dienvidsudānu, Sīriju, Lībiju un Sāhelas centrālo daļu.

Pērnā gada septembrī ziņojumā, kurā izmantota plašāka nepietiekama uztura definīcija, FAO un citas ANO aģentūras paziņoja, ka pirmo reizi vairāk nekā desmitgades laikā badā dzīvojošo skaits ir pieaudzis. 2016.gadā visā pasaulē badu cietuši 815 miljoni cilvēku, bet 2015.gadā tādu bija 777 miljoni.