Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Miris slavenais franču modes dizainers Ibērs de Živenšī

© Scanpix

Sestdien 91 gada vecumā miris slavenais franču modes dizainers Ibērs de Živenšī, pirmdien paziņojis viņa ilggadējais partneris Filips Venē.

Živenšī, kurš 1952.gadā dibināja modes namu "Givenchy", savulaik veidoja lielāko daļu no kino leģendas Odrijas Hepbernas profesionālās un personīgās garderobes. Viņa tērpus valkāja arī ASV pirmā lēdija Džekija Kenedija un daudzi citi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Živenšī darinātie tērpi noteica standartu elegantam ģērbšanās stilam pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados un joprojām ietekmē Lielbritānijas karalienes Elizabetes II un citu gados vecāko dāmu ģērbšanās stilu daudzviet pasaulē.

Taču tieši draudzība ar Hepbernu, kuru Živenšī satika komēdijas "Sabrina" ("Sabrina") filmēšanas laukumā 1953.gadā, palīdzēja viņam kļūt par modes leģendu.

Tērpi, ko Živenšī darināja Hepbernai filmām "Funny Face" ("Smieklīgā seja") un "How to Steal a Million" ("Kā nozagt miljonu"), padarīja viņus abus par stila ikonām.

Scanpix

Melnā pieguļošā kleita, kas Hepbernai ir mugurā filmas "Breakfast at Tiffany's" ("Brokastis Tifānijā") sākumā, iespējams, ir visu laiku slavenākā "mazā melnā vakarkleita", lai gan gods par šī apģērba gabala izgudrošanu tiek piedēvēts ne mazāk izcilajai modes māksliniecei Koko Šanelei.

"Ibērs de Živenšī bija Parīzes elegances simbols vairāk nekā pusgadsimtu," pirmdien paziņojis viņa dibinātais modes nams, norādot, ka Živenšī radīja ikdienā valkājamu luksusa apģērbu un mainīja starptautisko modi, radot nenovecojošu izskatu Odrijai Hepbernai, saviem draugiem un mūzām.