Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Florida pastiprina ieroču kontroles noteikumus

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Floridas gubernators Riks Skots piektdien parakstījis štata likumdevēju iepriekš atbalstītos ieroču kontroles noteikumus, reaģējot uz kādā štata skolā pirms trīs nedēļām piedzīvoto apšaudi, kurā tika nogalināti 17 cilvēki.

Lai arī apšaudē Pārklendas pilsētas Mārdžorijas Daglasas Stounmenas vidusskolā izdzīvojušie skolēni bija centušies panākt pusautomātisko šauteņu aizliegumu, šāds nosacījums jaunajā likumā iekļauts nav. Tomēr tajā paredzēts no 18 līdz 21 gadam paaugstināt vecumu, no kura drīkst iegādāties šaujamieročus.

Likumā arī noteikts trīs dienu gaidīšanas periods jaunu ieroču iegādei, kā arī izveidota programma dažu skolotāju apbruņošanai. Jaunie noteikumi arī aizliedz šaušanas paātrināšanas ierīces, ar kurām ir iespējams pusautomātisku ieroci praktiski pārvērst par automātisku ieroci.

Tikšanās laikā ar apšaudes upuru ģimenes locekļiem, republikāņu gubernators norādīja, ka jaunie noteikumi apvieno "mūsu individuālās tiesības un sabiedrisko drošību".

Ietekmīgais šaujamieroču lobijs Nacionālā šaujamieroču asociācija (NRA) jau paziņojis, ka vēršas tiesā.

NRA uzstāja, ka jaunie ierobežojumi "soda likumu ievērojošus šaujamieroču īpašniekus". Organizācija vērsusies tiesā, iebilstot pret nosacījumu, kas paaugstina šaujamieroču iegādes vecumu, norādot, ka tas pārkāpj ASV konstitūcijas otro labojumu, kurš paredz tiesības uz šaujamieroču nēsāšanu un glabāšanu.

Apšaudi skolā sarīkojušajam Nikolasam Krusam trešdien tika izvirzītas apsūdzības 17 slepkavībās un 17 slepkavības mēģinājumos.

19 gadus vecais Kruss 14.februārī Pārklendas pilsētas Mārdžorijas Stounmenas Daglasas vidusskolā, kurā viņš iepriekš bija mācījies, ieradās ar pusautomātisko triecienšauteni "AR-15" un lielu daudzumu munīcijas un sarīkoja apšaudi, nogalinot 14 skolēnus un trīs skolas darbiniekus, kā arī ievainojot vairākus desmitus cilvēku.