Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

NATO: Krievija apdraud Balkānus; Eiropai jārīkojas

© AFP/Scanpix

Balkāni saskaras ar arvien lielāku slēptu un atklātu spiedienu no Krievijas puses un ASV un Eiropai ir jārīkojas aktīvāk, lai nepieļautu reģiona destabilizāciju, brīdina ASV Eiropas spēku virspavēlnieks, NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti.

Viņš ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē atbildēja uz jautājumiem, vai Eiropā ir reģioni, kuri saskaras ar jauniem Krievijas draudiem.

"Reģions, kurš mani šobrīd satrauc, ir Balkāni," sacīja Skaparoti. "Krievija strādā Balkānos un mēs kaut kādā ziņā esam novērsuši uzmanību no šī reģiona."

"Tas ir reģions, kur mums nākotnē varētu būt problēmas," norādīja ģenerālis.

Krievija šobrīd Balkānos aktivizējusi centienus, lai notikumu virzību vērstu sev par labu pēc vairākām reģionā pieredzētām neveiksmēm, ieskaitot Melnkalnes iestāšanos NATO un Maķedonijas novēršanos no agrākā prokrieviskā kursa.

Melnkalnē 2016.gada oktobrī notika apvērsuma mēģinājums pret toreizējo premjerministru un Melnkalnes ilglaicīgo līderi Milo Džukanoviču. Melnkalnes varasiestādes uzskata, ka aiz neveiksmīgā valsts apvērsuma mēģinājuma stāvējusi Maskava.