Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnā veidos milzīgu parku, lai pandas varētu vairoties

© Reuters/Scanpix

Ķīnā veidos vērienīgu lielo pandu parku, kas būs trīs reizes lielāks par Jeloustonas nacionālo parku ASV, lai savestu kopā šos dzīvniekus un veicinātu to vairošanos, ceturtdien vēsta valsts mediji.

Lielo pandu nacionālā parka izveidošanai Ķīnas kalnainajos dienvidrietumos paredzēti vismaz desmit miljardi juaņu (1,27 miljardi eiro), ziņo laikraksts "China Daily".

Parks aptvers 27 134 kvadrātkilometrus, un tā veidošanu pērnā gada sākumā rosināja valdošā Komunistiskā partija un valdība, ziņoja laikraksts.

1872.gadā dibinātais Jeloustonas parks, kas ir pirmais nacionālais parks ASV, aptver 8983 kvadrātkilometrus.

Ar jauno parku Ķīna plāno apvienot vairākās provincēs šobrīd dzīvojošās pandas vienā vietā, lai veicinātu to vairošanos.

Lielās pandas apdraud zems vairošanās līmenis, kas kopā ar to dabiskās vides zaudēšanu licis šo dzīvnieku ievietot Starptautiskās Dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) "viegli ievainojamo" sugu sarakstā.

Vairāk nekā 80% pasaulē savvaļā dzīvojošo pandu sastopamas Sičuaņas provincē, bet pārējās - Šaaņsji un Gaņsu provincēs.

Finansējums pandu parka izveidošanai panākts otrdien, kad "Bank of China", kas ir viena no četrām lielākajām valstij piederošajām komercbankām, noslēdza vienošanos ar Sičuaņas provinces Mežniecības departamentu, vēsta "China Daily".

Banka apņēmusies līdz 2023.gadam nodrošināt finansējumu, kas piešķirts nomaļā reģiona iedzīvotāju nabadzības mazināšanai, kā arī nepieciešamajai infrastruktūrai un citiem būvniecības darbiem parka teritorijā.