Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā radikāļiem piespriež cietumsodu par uzbrukumiem bēgļiem

© AFP/Scanpix

Vācijā trešdien cietumsods par terorismu un slepkavības mēģinājumu piespriests astoņiem galēji labēja grupējuma dalībniekiem, kuri rīkojuši uzbrukumus bēgļiem un kreisā spārna aktīvistiem.

Vācijas austrumos bāzētā tā dēvētā Freitāles grupa, kas tā iesaukta pēc tās dalībnieku dzimtās pilsētas nosaukuma, imigrācijas krīzes laikā 2015.gadā centās radīt "baiļu klimatu", norādīja tiesa.

Grupējuma līderiem Timo Šulcam un Patrikam Festigam tika piespriesti attiecīgi desmit un deviņarpus gadi cietumā. Vēl sešiem grupas biedriem piespriesta četru līdz astoņarpus gadus ilga brīvības atņemšana.

Septiņi vīrieši un viena sieviete, kas tagad ir 20 līdz 40 veci, pārveidojuši Čehijā iegādātu pirotehniku, lai sarīkotu piecus uzbrukumus ar sprāgstvielu izmantošanu.

Vienā sprādzienā tika ievainots sīriešu bēglis. Prokuratūra norādīja, ka apsūdzēto uzbrukumos varēja ciest vai iet bojā vēl citi cilvēki.

Tiesa tika rīkota paaugstinātas drošības apstākļos pagaidu tiesas kompleksā, kas Drēzdenes pievārtē ierīkots bijušā patvēruma meklētāju uzņemšanas centrā.

Astoņi apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem piecos uzbrukumos, kas notikuši no 2015.gada jūlija līdz novembrim. Divi uzbrukumi tika sarīkoti Freitāles bēgļu mītnē, bet vēl divi notikuši galēji kreisās partijas "Die Linke" ("Kreisie") politiķu birojam un automašīnai un vēl viens Drēzdenes dzīvojamo māju kompleksam.

Kāds sīriešu bēglis guva ievainojumus sejā, kad bēgļu mītnes logā 2015.gada 31.oktobrī tika iemestas trīs eksplozīvas ierīces. Tiesas noklausīšanās pēdējā dienā februārī Festings, kurš bijis noliktavas darbinieks un picu piegādātājs, atvainojās upuriem, tomēr skaidri nedistancējoties no galēji labējas un rasistiskas ideoloģijas, vēsta reģionālais laikraksts "Sächsische Zeitung".

"Es atvainojos, (..) es nevaru izskaidrot, kāpēc es to darīju," viņš sacīja tiesā.

Autobusa šoferim Šulcam iepriekš piespriests viena gada nosacīts cietumsods par uzbrukumu ar beisbola nūju bēgļu tiesību aktīvistu automašīnai.