Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropa pamodusies ļoti dzestrā rītā; piecās valstīs sarkanais brīdinājums

© Scanpix

Turpinoties aukstuma vilnim, ceturtdienas rītā daudzviet Eiropā pārspēts ne tikai 1.marta, bet arī mēneša un visa pavasara minimālās gaisa temperatūras rekords, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Kalnos Norvēģijas dienvidos otro rītu pēc kārtas valda sals līdz -40 grādiem, Zviedrijā tas pastiprinājies līdz -36 grādiem.

Daudzviet Balkānu reģionā un Ukrainas rietumos, kā arī vietām Polijā, Slovākijā un Ungārijā gaisa temperatūra ceturtdienas rītā pazeminājusies līdz -20..-25 grādiem. Aukstuma rekordi pārspēti arī Nīderlandē, kur sals pieņēmies spēkā līdz -10 grādiem, un Īrijā, kur termometra stabiņš noslīdējis līdz -7 grādiem.

Saskaņā ar "Meteoalarm" datiem vairumā valstu joprojām spēkā sinoptiķi izplatītie brīdinājumi, tostarp Horvātijā un Serbijā izsludināts sarkanais - visaugstākās pakāpes - brīdinājums par lielu aukstumu, savukārt vietām Horvātijā, Francijā un Lielbritānijā spēkā sarkanā trauksme stipras snigšanas, putināšanas, sasalstoša lietus un apledojušu ceļu dēļ.

Īrijā sarkanais brīdinājums spēkā visā valsts teritorijā. Valsts meteoroloģijas dienests "Met Eireann" ziņo, ka daudzviet spēcīgi snieg, bet, sākot ar ceturtdienas pēcpusdienu, no dienvidiem virzīsies sniega vētra, vissmagāk tā skars Īrijas austrumu un dienvidu piekrasti.

Ceturtdien un piektdien Īrijā slēgtas skolas, varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus palikt mājās, norādot, ka prognozētais sniegputenis ir bezprecedenta situācija.

Sinoptiķi prognozē, ka gan vietām Īrijā, gan Lielbritānijā - it īpašu kalnu apgabalos - līdz nedēļas nogalei izveidosies 40-50 centimetru augsta sniega kārta, bet kupenas var būt vēl lielākas.