Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielais aukstums skars arī Dienvideiropu; brīdina par divmetrīgu sniega kārtu

Jaunākās laika prognozes liecina, ka aukstums, kas Eiropā sāk ieplūst no ziemeļaustrumiem, šomēnes sasniegs arī Vidusjūras reģionu, daudzviet atnesot stipru snigšanu.

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra skaitliskā modeļa aprēķini rāda, ka līdz februāra beigām teritorijā no Slovēnijas līdz Grieķijai daudzviet uzsnigs vairāki desmiti centimetri sniega, kalnu apgabalos - pat viens līdz divi metri sniega.

Sagaidāms, ka no stiprās snigšanas visvairāk cietīs Horvātija, Bosnija un Hercegovina, arī Melnkalne un vairākas citas valstis šajā reģionā. Arī kalnos Grieķijā un vietām Itālijā var uzsnigt vairāk nekā metrs sniega.

Prognozes par aukstuma spēku un tā virzību vēl ir mainīgas. Iespējams, arktiskās gaisa masas vēlāk sasniegs pat Spāniju, arī šajā valstī izraisot spēcīgu snigšanu.

Sals un sniegs iespējams pat Vidusjūras pludmalēs. Kalnos gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -20 grādiem, Alpos arī zem -30 grādiem.

Jau šobrīd Itālijā, Horvātijā, Serbijā, Melnkalnē, Maķedonijā, Bosnijā un Hercegovinā ir spēkā brīdinājums par stipru snigšanu atsevišķos apgabalos, liecina Eiropas valstu meteoroloģisko brīdinājumu sistēmā "Meteoalarm" publicētā informācija.

Lielākais aukstums Dienvideiropā ieradīsies šajā nedēļas nogalē.

Sen nepieredzēts aukstuma vilnis februāra pēdējā nedēļā un martā skars gandrīz visu Eiropu, tiks pārspēti temperatūras rekordi, sniegs un apledojums daudzviet apgrūtinās vai pat paralizēs satiksmi, brīdina sinoptiķi.