Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Atklājušās detaļas par kodolportfeļa izraisīto incidentu Trampa vizītes Ķīnā laikā

© REUTERS / Scanpix

ASV un Ķīnas amatpersonas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa vizītes laikā Pekinā pērnā gada novembrī iesaistījušās sadursmē kodolportfeļa dēļ, svētdien vēstīja ASV ziņu vietne "Axios".

Incidents notika brīdī, kad Tramps un viņa komanda apmeklēja Lielo tautas zāli Pekinā. Ķīniešu drošībnieki bloķēja ceļu ASV delegācijas pārstāvim, kurš nesa portfeli, kas nepieciešams Savienot Valstu kodolieroču izmantošanai. Par "futbolu" saukto portfeli vienmēr pārnēsā ASV bruņoto spēku virsnieks, un tam vienmēr jāatrodas prezidenta tuvumā.

ASV amatpersonas par notikušo ziņojušas Baltā nama personāla vadītājam Džonam Kelijam, kurš mudinājis tās "turpināt iet" uz priekšu, vēstīja "Axios" reportieris, atsaucoties uz pieciem par notikušo informētiem avotiem.

Kāds Ķīnas drošībnieks pēc tam sagrābis Keliju, kurš to atgrūdis. Pēc tam ASV slepenā dienesta aģents nogāzis ķīniešu drošībnieku zemē.

Nevienā incidenta brīdī Ķīnas amatpersonas kodolportfelim nav pieskārušās, un Ķīnas drošības dienesta vadītājs vēlāk esot atvainojies par notikušo, vēstīja "Axios".