Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Vairāki avoti apgalvo, ka ASV triecienos Sīrijā nogalināti daudzi Krievijas algotņi

© SIPA/Scanpix

ASV bruņoto spēku triecienos pagājušajā nedēļā Sīrijā nogalināti daudzi Krievijas algotņi, paziņoja ASV amatpersona un trīs Krievijas pārstāvji, kas ir informēti par šo jautājumu.

Sīrijas Deir ez Zoras provincē neveiksmīgajā uzbrukumā bāzei, kuru kontrolē ASV un kurdu spēki, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 līgumkaravīru, pārsvarā krievi, kas Sīrijas pilsoņkarā karo prezidenta Bašara al Asada pusē, apliecināja divi Krievijas pārstāvji.

ASV amatpersona norādīja, ka šajās cīņās dzīvību zaudējuši aptuveni 100 karotāji, bet 200 līdz 300 ievainoti. Viņš gan nevarēja pateikt, cik daudzi no viņiem ir krievi.

Krievijas laikraksts "Kommersant" trešdien, atsaucoties uz anonīmu avotu Krievijas militārajās aprindās, vēsta, ka krievu algotņi mēģinājuši sagrābt kurdu kontrolētus naftas un gāzes laukus. Turklāt Krievijas armijas vadība nav devusi atļauju operācijai un to vērtējusi kā bīstamu pašdarbību.

Krievijas armija paziņojusi, ka tai nav nekāda sakara ar šo uzbrukumu, un ASV pieņēmušas šo skaidrojumu.

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss sacīja, ka visa šī lieta ir "sarežģīta", tomēr atteicās sniegt tuvākus paskaidrojumus.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs attiecās komentēt ziņas par upuriem krievu karotāju rindās, sakot, ka Kremlis apkopo ziņas tikai par valsts bruņotajiem spēkiem.

SIPA/Scanpix

Putins pirmdien runājis ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, tomēr militāri soļi Sīrijā neesot apspriesti, sacīja Peskovs.

"Tas ir pamatīgs skandāls un iemesls lielai starptautiskai krīzei," sacīja bijušais Krievijas diplomāts un likumdevējs Vladimirs Frolovs, kurš šobrīd darbojas kā neatkarīgs politikas eksperts. "Tomēr Krievija izliksies, ka nekas nav noticis."

Pagājušās nedēļas ofensīva sākās 7.februāra vakarā aptuveni astoņus kilometrus uz austrumiem no Eifratas deeskalācijas līnijas, kad Asada pusē karojošie spēki raidīja šāviņus, bet "bataljona izmēra formējums, kas tika atbalstīts ar artilērijas, tanku, daudzstobru reaktīvās artilērijas sistēmu un mīnmetēju uguni, virzījās uz priekšu," paziņojumā apliecināja ASV armijas pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Tomass Vīls.

ASV, kurām šajā bāzē līdzās Sīrijas Demokrātisko spēku (QSD) karavīriem ir izvietoti konsultanti, atbildēja ar aviācijas un artilērijas uguni.

"Koalīcijas amatpersonas uzturēja regulārus sakarus ar Krievijas kolēģiem pirms šī izjauktā, neizprovocētā uzbrukuma, tā gaitā un pēc tā," norādīja Vīls.

Koalīcijas pusē upuru nav, bet uzbrukums netika vērsts pret "ienaidnieka transportlīdzekļiem, kas griezās atpakaļ un devās uz rietumiem".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.