Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ANO pieļauj, ka "Al Qaeda" ir bīstamāka par "Islāma valsts"

© Reuters/Scanpix

Teroristu organizācijas "Al Qaeda" globālais tīkls joprojām ir spēcīgs un atsevišķos reģionos rada pat lielākus draudus nekā džihādistu grupējums "Islāma valsts", teiks ANO sankciju uzraugu ziņojumā, ar ko trešdien iepazinusies ziņu aģentūra AFP.

Jemenā bāzētā ""Al Qaeda" Arābijas pussalā" (AQAP) ir globālās organizācijas sakaru mezgls, teikts ziņojumā, kas nosūtīts ANO Drošības padomei.

""Al Qaeda" grupējumi dažos reģionos, tādos kā Somālija un Jemena, ir galvenie terora draudi, un par to liecina pastāvīgie uzbrukumi un izjauktās operācijas."

Rietumāfrikā un Dienvidāzijā ar "Al Qaeda" saistītie grupējumi rada tikpat nopietnus draudus kā "Islāma valsts" sabiedrotie, kas "šobrīd nespēj iegūt vadošās pozīcijas".

ANO dalībvalstis bažījas par potenciālo sadarbību starp "Al Qaeda" un "Islāma valsts" grupējumiem, lai sniegtu savstarpēju atbalstu. Dažos reģionos tas var kļūt par jaunu draudu.

"Islāma valsts" pērn zaudējusi lielāko daļu sava "kalifāta" teritoriju Sīrijā un Irākā, bet "Al Qaeda" izrādījusies "ārkārtīgi sīksta", norāda ANO novērotāji.

Sīrijā grupējums "Al Nusra" ir viens no ""Al Qaeda" globālās organizācijas spēcīgākajiem un lielākajiem grupējumiem". Tā kaujinieki liek "lietā draudus, vardarbību un materiālos stimulus", lai integrētu mazākus bruņotos grupējumus.

Grupējumā "Al Nusra" ir 7000 līdz 11 000 kaujinieku, arī vairāki tūkstoši ārvalstu karotāju, un tā galvenais atbalsta bastions ir Sīrijas Idlibas provincē.

Lībijā, neraugoties uz Sirtas zaudējumu, "Islāma valsts" var savas pozīcijas nostiprināt atkal, brīdina eksperti.

Savukārt "Boko Haram" karotāji paplašinājuši savu ietekmi ārpus Nigērijas, saglabājot nelielas šūniņas Lībijā, kas var tik pārvietotas uz citām reģiona valstīm, teikts ANO ziņojumā.