Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas dēļ Igaunijas budžets zaudējis 30 miljonus eiro

© AFP/Scanpix

Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde secinājusi, ka tā dēvētais alkohola tūrisms uz Latviju Igaunijas valsts budžetam pērn izmaksājis apmēram 30 miljonus eiro negūtu alkohola akcīzes nodokļa ieņēmumu - krietni vairāk, nekā prognozēja Finanšu ministrija, raksta avīze "Postimees".

Pārvaldes dati liecina, ka alkohola akcīzes nodokļa ieņēmumi 2017.gadā bijuši 227 miljoni eiro - par 33 miljoniem eiro mazāk, nekā cerēts, un par aptuveni 10% mazāk nekā gadu iepriekš, kad akcīzes nodokļa likmes bija krietni zemākas.

Finanšu ministrija pagājušajā vasarā izteica prognozes, ka igauņu braucieni uz Latviju pēc stiprajiem dzērieniem un alus radīs budžetā aptuveni 20 miljonu eiro "caurumu".

Zaudējumiem var pieskaitīt arī negūtos ieņēmumus no degvielas akcīzes nodokļa, jo izrādījies, ka autovadītāji, īpaši kravas transporta šoferi, degvielu cenšas uzpildīt Latvijā. Pārvalde aplēsusi, ka degvielas pirkšana ārpus Igaunijas līdz pagājušā gada beigām pieaugusi par 40 miljoniem litru. Tas nozīmē, ka no degvielas akcīzes nodokļa Igaunija nav guvusi aptuveni 20 miljonus eiro, tātad kopumā budžetam gājuši secen apmēram 50 miljoni, raksta avīze.

Tomēr Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde norāda, ka šie dati nav galīgi.

Vaicāts, cik nopietna Nodokļu un muitas pārvaldes skatījumā ir alkohola akcīzes nodokļa radītā plaisa, pārvaldes direktors Valdurs Laids spriedis, ka tā nav nodokļu plaisa tradicionālajā nozīmē, bet vienkārši pārrobežu tirdzniecība, kas ir pilnīgi likumīga, tādēļ tā nav jāvērtē Nodokļu un muitas pārvaldei - tās uzdevums ir vērtēt gadījumus, kad Latvijā iepirktais alkohols tiek nelikumīgi tirgots Igaunijā.

“Mūsu problēma ir Latvijas alkohols, ko tirgo Igaunijas bāri, restorāni un citas ēdināšanas iestādes," viņš norādījis. "Izanalizējot situāciju, mēs secinājām, ka šādai praksei nav epidēmijas raksturs."

Pārvalde rīkojusi virkni reidu ēdināšanas vietās, bet lielākoties atklājusi nevis nelegālu alkoholu, bet "aplokšņu algas", teicis Laids. "Mums nav nācies saskarties ar Latvijas alkohola tirgošanu lielos daudzumos, lai gan mediji dažkārt izteikuši tādus pieņēmumus," viņš piebildis.

Kā pastāstījis Laida vietnieks Rivo Reitmans, četros vai piecos gadījumos pārvaldei radušās aizdomas, vai bāri netirgo Latvijas alkoholu.