Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja olimpisko spēļu laikā neplānojot tikties ar ASV pārstāvjiem

© AFP/ SCANPIX

Ziemeļkorejai nav nodoma tikties ar ASV amatpersonām ziemas olimpisko spēļu laikā Dienvidkorejā, taču šādu iespēju neizslēdz, ceturtdien vēsta valsts mediji.

"Mums nav nekāda nodoma tikties ar ASV amatpersonām mūsu vizītes laikā dienvidos," vēsta valsts ziņu aģentūra KCNA, atsaucoties uz augsta ranga Ārlietu ministrijas amatpersonu. "Mēs nekad neesam lūguši dialogu ar ASV un nekad to nedarīsim."

Taču viņa teiktais neizslēdz tikšanos, kā to nav darījis arī ASV viceprezidents Maiks Penss, kurš apmeklēs Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju.

Atklāšanas ceremonijā piedalīsies arī Ziemeļkorejas delegācijas vadītājs nominālais valsts galva Kims Jonnams.

Penss trešdien vizītes laikā Japānā paziņoja, ka Vašingtona drīz noteiks savas "visstingrākās sankcijas" pret Ziemeļkoreju, piebilstot, ka Phenjanas režīmam netiks ļauts "nolaupīt" Phjončhanas Ziemas olimpiskās spēles.

"Es šodien paziņoju, ka ASV drīz nāks klajā ar ekonomisko sankciju pret Ziemeļkoreju līdz šim stingrāko un agresīvāko kārtu," teica Penss, neminot sīkākas detaļas.

Penss apmeklē Japānu trīs dienu vizītē laikā, kad Vašingtona cenšas veicināt attiecības ar saviem sabiedrotajiem reģionā un uzturēt spiedienu pret Phenjanas režīmu, neraugoties uz pēdējā laikā notikušo saspīlējuma atslābumu Korejas pussalā.

"Tiek apsvērti visi varianti, un ASV ir dislocējušas dažus no mūsu visattīstītākajiem militārajiem aktīviem Japānā un plašākā reģionā, lai aizsargātu mūsu valsti un mūsu sabiedrotos, un mēs turpināsim to darīt," solīja Penss.

Lai uzsvērtu Phenjanas režīma cilvēktiesību pārkāpumus, Penss apmeklēs Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju kopā ar bijušā Ziemeļkorejas cietumnieka ASV studenta Oto Vormbīra tēvu. Vormbīrs, kurš atradās komā kopš ieslodzījuma Ziemeļkorejas spaidu darbu nometnē, pērn nomira neilgi pēc atgriešanās ASV.