Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ANO uztrauc, ka Indonēzijas valdība vēršas pret gejiem un lesbietēm

© EPA/Scanpix

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins paudis bažas par pieaugošo neiecietību pret seksuālajām un reliģiskajām minoritātēm Indonēzijā.

Huseins preses konferencē pēc trīs dienu vizītes Indonēzijā sacīja, ka mēģinājumi Indonēzijas parlamentā kriminalizēt viendzimuma attiecības ir viens no piemēriem neiecietībai, kas sākusi nostiprināties Indonēzijā.

"Ekstrēmistu viedokļi, kas tiek izspēlēti politiskajā arēnā, ir ļoti uztraucoši," sacīja ANO komisārs, piebilstot, ka daudzviet Indonēzijā vērojama arī kūdīšana uz diskrimināciju, naidu un vardarbību.

"Mēs aicinām Indonēziju cilvēktiesībās virzīties uz priekšu, nevis atpakaļ un pretoties mēģinājumiem ieviest likumos jaunas diskriminācijas formas," sacīja Huseins.

Kriminālkodeksa grozījumi, kas pašreiz tiek izskatīti Indonēzijas parlamentā, paredz līdz 18 mēnešiem ilgu cietumsodu par homoseksuālām dzimumattiecībām.

Grozījumi arī paredz, ka seksuālas attiecības starp vīrieti un sievieti ārpus laulībām var novest pie cietumsoda līdz pieciem gadiem.

Huseins sacīja, ka ierosinātās izmaiņas kriminālkodeksā pasludinās ārpus likuma lielu daļu sabiedrības, kas jau tā ir nostumta perifērijā.

Naidīgā retorika pret šo sabiedrības daļu, kas, kā izskatās, tiek kultivēta politisku mērķu dēļ, palielinās šo cilvēku ciešanas un radīs nevajadzīgu sabiedrības šķelšanos.

Indonēzijas varasiestāžu darbā pēdējos divos gados vērojama arvien lielāka vēršanās pret geju un lesbiešu kopienu.