Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Irānā apcietinātas 29 sievietes, kuras protestējušas pret hidžabu nēsāšanu

© EPA / Scanpix

Irānas policija aizturējusi 29 sievietes, kuras protestējušas pret valstī spēkā esošo prasību visām sievietēm publiskās vietās valkāt tradicionālās musulmaņu galvassegas, atsaucoties uz policiju, vēsta Irānas ziņu aģentūra "Tansim".

Aģentūrai ir labas attiecības ar Irānas Revolucionāro gvardi, un tās mērķis ir aizstāvēt "islāma republiku pret negatīvu mediju propagandu".

Irānas islāma likumi, kas tika ieviesti valstī pēc 1979.gada revolūcijas, prasa sievietēm publiskās vietās apsegt savus matus un aizliedz valkāt pieguļošas drēbes.

Protestējot pret šiem likumiem, arvien vairāk sieviešu Irānā demonstratīvi noņēmušas savus hidžabus, reizēm uzspraužot tos uz nūjām un mājot ar tiem.

Internetā izplatījušies vairākas fotogrāfijas un videoieraksti no šīm demonstrācijām, kas sakrita ar protestiem pret ekonomiskajiem apstākļiem Irānas austrumos. Protestos arī izskanējuši aicinājumi Irānas augstākajam vadītājam ajatollam Ali Hameneji atkāpties.

Irānas prezidents Hasans Ruhani vēl nav komentējis hidžabu protestus, bet ir sacījis, ka valdībai vajadzētu vairāk ieklausīties tautā.

"Mēs nevaram paveikt neko, ja tauta nestāv aiz mums," sacīja prezidents, piebilstot, ka nedrīkst ignorēt tautas pausto kritiku.

Hidžabu protestu aizsākums meklējums pirms gada trimdas irāņu žurnālistes Masias Alinedžadas aicinājumā sievietēm publicēt sociālajos medijos ar mirkļabirku "#whitewednesdays" fotogrāfijas un video, kurās viņas redzamas neapsegtām galvām.

Kampaņa pieņēmās spēkā decembra beigās, kad internetā tika publicētas fotogrāfijas, kurās redzama sieviete, kas tika aizturēta par māšanu ar hidžabu uz ielas stūra Teherānā.

"Mēs cīnāmies pret visredzamāko apspiestības simbolu," sacīja Alinedžada, kura arī vada mājaslapu "My Stealthy Freedom" ("Man slepenā brīvība").

Irānas policija ceturtdien netieši vainoja Alinedžadas kampaņu par prāta sagrozīšanu minētajām 29 sievietēm, kuras tā dēļ aizturētas.