Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas vicepremjers: Krievijā nav dopinga sistēmas

© Tass/Scanpix

Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) ceturtdienas lēmums atcelt diskvalifikācijas 28 sportistiem parāda, ka Krievijā nav bijusi valsts atbalstītas dopinga sistēmas, paziņojis Krievijas vicepremjers Vitālijs Mutko.

"Soču olimpisko spēļu laikā nav bijusi nekāda sistēma vai manipulācijas," sacīja Mutko. "Mēs vienmēr esam to teikuši, bet šodien tā lēma Sporta Arbitrāžas tiesa."

Mutko arī norādīja, ka tagad tiek gaidīts uzaicinājums no Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) iepriekš sodītajiem krievu sportistiem piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Tiesa, SOK ceturtdien pauda, ka ar uzaicinājumu izsūtīšanu nesteigsies, uzsverot, ka atbrīvošana no soda nenozīmē nevainību.

Savukārt Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pauda Kremļa gandarījumu par diskvalifikāciju atcelšanu. "Esam ļoti priecīgi par mūsu sportistiem."

Prieku par CAS pieņemto lēmumu pauda diskvalificētās Krievijas Olimpiskās komitejas vadītājs Aleksandrs Žukovs.

"Protams, esam priecīgi, ka CAS ir apmierinājusi 28 mūsu sportistu apelācijas. Tagad galvenais, lai katra sportista vārds atkal kļūtu tīrs un viņi tiktu pie medaļām, ko ir pelnījuši. Mēs visi esam pārliecināti, ka viņu uzvarēja godīgā ceļā," sacīja Žukovs.

Jau ziņots, ka CAS nepietiekamu pierādījumu dēļ ceturtdien atcēla SOK piespriestās mūža diskvalifikācijas 28 no 39 Krievijas sportistiem, atjaunojot arī viņu rezultātus.

Attaisnots tika arī skeletonists Aleksandrs Tretjakovs, kurš saglabās Soču Olimpiādes zeltu, kas citādāk būtu tikusi Martinam Dukuram, kurš pirms četriem gadiem bija otrais, kamēr viņa brālis Tomass palika ceturtais, tagad netiekot pie bronzas.

Tikmēr 11 Krievijas sportistu apelācijas CAS apmierināja tika daļēji, atstājot spēkā diskvalifikācijas un anulētos rezultātus. Starp šiem sportistiem ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs, kas nozīmē, ka par olimpiskajiem čempioniem kļūst Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četrinieks, kurā startēja Daumants Dreiškens, Jānis Strenga un Arvis Vilkaste, bet divniekos Melbārdim ar Dreiškenu tagad pienākas bronza.

Kopumā Krievijas delegācijai, kas uzvarēja Soču olimpisko spēļu medaļu vērtējumā, tika atņemtas 13 no 33 iegūtajām godalgām, kas tai tobrīd kopvērtējumā lika atkrist uz ceturto vietu aiz Norvēģijas, Kanādas un ASV, taču pēc CAS lēmuma krievi atgriezušies pirmajā vietā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka SOK decembrī piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".

Ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.