Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Polijā aiztur Hitlera atbalstītājus, kas svinēja viņa dzimšanas dienu

© AP/Scanpix

Polijas prokurori otrdien izvirzīja trim vīriešiem apsūdzības nacisma propagandā pēc tam, kad ar slēpto kameru uzņemts materiāls par to, kā šī grupa svinējusi Ādolfa Hitlera dzimšanas dienu, izraisīja sašutumu Polijā, kas vēl atceras nacistiskās Vācijas īstenoto okupāciju.

Videomateriālā, kas nofilmēts Polijas dienvidrietumos un pagājušajā nedēļas nogalē tika parādīts ziņu telekanālā TVN24, ir redzama vīriešu grupa nacistu iedvesmotās uniformās, kas demonstrē nacistu sveicienus.

Viens no nofilmētajiem vīriešiem ir identificēts kā Mateušs S. - neonacistu grupējuma "Lepnums un mūsdienīgums" (DN) līderis.

Viņš runāja pasākumā, kas notika kādā pakalnā pie Vodzislavas ciema un bija veltīts Hitlera piedzimšanas 128.gadskārtai, kura apritēja pagājušā gada 20.aprīlī. Nav ziņots, tieši kad tika sarīkots šis pasākums.

Polijas Iekšējās drošības aģentūra otrdien aizturēja Mateušu S. un abus pārējos vīriešus, kas identificēti kā Ādams B. un Tomass R.

Veicot kratīšanu viņu dzīvesvietās, tika atrasta nacistu atribūtika, tai skaitā uniformas, karogi un literatūra, kā arī nelegāls šaujamierocis.

Šiem vīriešiem izvirzītas apsūdzības publiskā nacisma propagandā, organizējot pasākumu, kurā "tika slavināta un apliecināta šāda tipa valdība ar emblēmām, ierakstiem un tekstiem, kā arī citiem žestiem, kas attiecas uz nacistu simboliku," Polijas ziņu aģentūrai PAP pavēstīja nacionālās prokuratūras preses sekretāre Eva Bjalika.

Polijā ir aizliegtas tādas totalitāras ideoloģijas kā fašisms un komunisms, kā arī etnisks vai rasu naids, un par to propagandu var draudēt cietumsods līdz diviem gadiem.

Polijas tieslietu ministra vietnieks Patriks Jaki otrdien lūdza nacionālo prokuratūru aizliegt minēto grupējumu DN.

Maskējušies žurnālisti šajā pasākumā nofilmēja arī lielus sarkanus karogus ar svastiku, kuri bija izkārti kokos, un altāri ar Hitlera portretu.

Pasākuma dalībnieki aizdedzināja lielu koka svastiku, kas bija piesūcināta ar viegli uzliesmojošu šķidrumu un piestiprināta pie koka, un atskaņoja nacistu maršu ierakstus.

Izsakoties par šo neonacistu pasākumu, Polijas premjerministrs Mateušs Moraveeckis pirmdien tviterī rakstīja, ka "nav nekādas iecietības pret šādām darbībām un simboliem".

Nacistiskajai Vācijai 1939.gada septembrī iebrūkot Polijā, sākās Otrais pasaules karš. Nacistu okupācijas laikā gāja bojā seši miljoni Polijas pilsoņu, no kuriem puse bija ebreji.