Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francija paziņo, ka Eiropa varētu nepalīdzēt Sīrijai

© EPA/Scanpix

Eiropa nepiedalīsies pilsoņu karā cietušās Sīrijas atjaunošanā, ja tur tiks pārkāptas cilvēktiesības, svētdien paziņoja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

Eiropas valstis piedalīsies stabilizācijas un atjaunošanas projektos tikai tur, "kur pārvaldība pamattiesību ziņā būs pieņemama", Ledriāns norādīja intervijā Francijas laikrakstam "Le Figaro" .

Viņš arī uzsvēra, ka Francija joprojām uzstāj uz vēlēšanu rīkošanu Sīrijā, kas jādara pēc jaunas konstitūcijas izstrādāšanas.

Situācijas novērotāji gan šādu notikumu attīstību uzskata par maz ticamu, jo Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu vairs tik ļoti neapdraud dažādi nemiernieku grupējumi.

Asada sabiedrotā Krievija "katrā gadījumā nespēs atrisināt krīzi viena pati", norādīja Ledriāns.

"Sīriju kādu dienu nāksies atjaunot, un ar viņu līdzekļiem nebūs pietiekami," uzsvēra ministrs.

Parīze kopš Sīrijas pilsoņkara sākuma lielākoties ir atbalstījusi Asada aiziešanu no prezidenta amata, tomēr Francijas prezidents Emanuels Makrons kopš ievēlēšanas amatā pērn ir mīkstinājis valsts nostāju, sakot, ka Asada aiziešana nevar būt sarunu priekšnoteikums.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.