Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Vētrā Eiropā pirmie upuri; atcelti simtiem lidojumu un apturēta vilcienu kustība

© Scanpix

Spēcīgā vētrā Nīderlandē un Beļģijā ceturtdien gājuši bojā trīs cilvēki, kuriem uzkrituši nolūzuši koki, Eiropas ziemeļdaļā turpinoties nelabvēlīgiem laikapstākļiem.

Nīderlandē dzīvību zaudēja divi 62 gadus veci vīrieši, bet Beļģijā kāda sieviete.

Amsterdamas Shipholas lidosta ceturtdien vētras dēļ bija spiesta uz gandrīz stundu atlikt visus reisus. Tie tika apturēti neilgi pēc plkst.11 (plkst.12 pēc Latvijas laika), bet pēc nepilnas stundas atkal atsākti.

Nacionālā lidsabiedrība KLM jau pirms vētras sākuma bija atcēlusi vairāk nekā 200 reisu.

Visā Nīderlandē apturēta vilcienu kustība.

Scanpix

Vētras dēļ uz Nīderlandes ceļiem iestājies haoss. Spēcīgajā vējā apgāztas kravas automašīnas un nogāzti koki. Laikapstākļi arī traucē postījumu seku likvidēšanas darbus. Amsterdamā pārtraukta tramvaju satiksme un slēgts zoodārzs.

Nacionālais meteoroloģijas dienests pavēstīja, ka vēja ātrums valsts dienvidos sasniedzis pat 39 metrus sekundē.

Varasiestādes arī noslēgušas plūdu barjeras 75 kilometrus uz austrumiem no Amsterdamas, bažījoties par ūdens līmeņa celšanos piekrastes teritorijās.

Pirms visu dzelzceļa pārvadājumu apturēšanas Nīderlandes dzelzceļa dienests ziņoja par daudziem incidentiem.

Vētra skārusi arī kaimiņos esošo Beļģiju. Spēcīgā vēja dēļ slēgta Gentes osta, bet atsevišķās vietās Briselē apturēta tramvaju kustība.

Vācijas lielākā dzelzceļa kompānija "Deutsche Bahn" tikmēr gaidāmās vētras "Frīderike" dēļ apturēja vilcienu satiksmi Ziemeļreinas-Vestfālenes zemē.

Drošības apsvērumu dēļ daļēji norobežots Ķelnes katedrāles laukums. Vairākos Vācijas reģionos atceltas mācības skolās.

Vācijas ziņu aģentūra DPA vēstīja, ka laikapstākļu dēļ atcelti tikai pāris avioreisi.

Lielbritānijā stiprā vēja dēļ vairāki tūkstoši mājsaimniecību palikušas bez elektroapgādes. Traucēta arī vilcienu kustība, vējam saraujot elektroapgādes līnijas un kokiem nokrītot uz sliedēm.

Transportlīdzekļu vadīšana vairākās vietās Skotija kļuvusi ārkārtīgi nedroši, un amatpersonas aicināja brāzmaina vēja, stipras snigšanas un apledojušu ceļu dēļ izvairīties no braukšanas.

Rumānijā snigšana un stiprs vējš licis slēgt vairākus desmitus skolu, vairākus galvenos ceļus un ostas Melnās jūras piekrastē, bet 32 000 cilvēku palikuši bez elektroapgādes.

Tikmēr Austrijā ceturtdien lavīnu riska dēļ apturēta vilcienu satiksme starp Vīni, Lincu un Zalcburgu.