Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Facebook piekāpjas jautājumā par viltus ziņām saistībā ar "Breksit"

© REUTERS/ SCANPIX

Lielbritānijas parlamentārieši, kas izmeklē iespējamu Krievijas iejaukšanos "Brexit" referendumā, trešdien paziņoja, ka sociālais tīkls "Facebook" ir piekritis paplašināt savu izmeklēšanu par viltus ziņām saistībā ar šo referendumu, reaģējot uz kritiku par "Facebook" sākotnējiem centieniem šajā jomā.

Parlamenta apakšpalātas Kopienu palātas Digitālā, kultūras, mediju un sporta komiteja paziņoja, ka "Facebook" politikas vadītājs Lielbritānijā Saimons Milners ir apsolījis, ka kompānija tagad meklēs "grupas, kas iesaistītas koordinētā darbībā ap "Brexit" referendumu" un kuras pirmsākumi ir Krievijā.

Milners sacīja, ka drošības eksperti sāks izmeklēšanu "nekavējoties", bet var būt vajadzīgas vairākas nedēļas, lai gūtu rezultātus.

Šī apņemšanās, kas detalizēta vēstulē minētās komitejas priekšsēdētājam Demjenam Kolinzam, seko britu parlamentāriešu prasībām "Facebook" un "Twitter" sniegt tālāku informāciju par iespējamo Krievijas iejaukšanos sociālajos medijos laikā, kad notika sagatavošanas darbi pirms 2016.gada jūnijā rīkotā referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības.

"Ir pareizi, ka tādām kompānijām kā "Facebook" vajadzētu sākt savu izpēti par šādiem jautājumiem, kas tik skaidri rūp sabiedrībai, nevis tikai rīkoties ar tām nodotiem izlūkošanas datiem," paziņoja Kolinzs.

"Tām ir vislabākās iespējas izmeklēt darbību uz savas platformas."

Kolinzs iepriekš bija kritizējis "Facebook" par "bezdarbību" kompānijas sākotnējā izmeklēšanā par iespējamo Krievijas dezinformācijas kampaņu.

Lielbritānijas Vēlēšanu komisija ir lūgusi "Facebook" izpētīt kontus, kas identificēti kā daļa no Krievijas interneta troļļu un propagandistu "Interneta pētījumu aģentūras", kas iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās.

"Facebook" decembrī secināja, ka šīs Krievijas aģentūras ietekme Lielbritānijā bijusi ierobežota, jo tā tērējusi maz līdzekļu reklāmām pirms referenduma.

Kolinza vadītā komiteja bija skeptiska pret šo secinājumu un aicināja "Facebook" turpināt izmeklēšanu.

"Facebook" uzskata, ka ar Krieviju saistītajos identificētajos kontos var būt pierādījumi par iejaukšanos Lielbritānijā, un piekrīt tos dziļāk izpētīt, teikts Milnera vēstulē parlamentāriešiem.

"Es gaidu, kad varēšu iepazīties ar šīs izmeklēšanas rezultātiem, un esmu pārliecināts, ka mēs gribēsim pajautāt "Facebook" par to, kad mums būs zināms [izmeklēšanas] iznākums," piebilda Kolinzs savā paziņojumā.

Ir gaidāms, ka "Facebook", "Twitter" un "Google" amatpersonas sniegs pierādījumus parlamentārajai izmeklēšanai par viltus ziņām februārī, kad parlamentārieši šajā sakarā apmeklēs ASV.