Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele uzskata, ka ES valstīm ir ''nepareizi'' atteikties no bēgļu uzņemšanas

© AFP / Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Austrijas kanclers Sebastians Kurcs trešdien apsprieduši Eiropas Savienības (ES) patvēruma meklētāju kvotu sistēmu, nespējot rast vienotu nostāju šajā jautājumā.

Šī bija abu līderu pirmā tikšanās, kopš Kurca stāšanās kanclera amatā.

31 gadu vecais Kurcs, kurš kļuvis par pasaules jaunāko līderi pēc valdības izveidošanas ar galēji labējiem, pēc sarunām ar Merkeli paziņoja, ka diskusija par obligātajām kvotām izvērtusies pārāk plaša.

"Es esmu pārliecināts, ka risinājums migrācijas problēmai atrodams pienācīgā robežu aizsardzībā un spēcīgākā palīdzībā izcelsmes valstīm," žurnālistiem Berlīnē sacīja Kurcs.

Arī Merkele norādīja uz šīm prioritātēm, bet vienlaikus kritizēja tās ES dalībvalstis, kuras atteikušās uzņemt savu patvēruma meklētāju daļu saskaņā ar kvotu sistēmu.

Kad ārējo robežu aizsardzība nestrādā, "manuprāt, nedrīkst būt tā, ka dažas valstis pasaka - "mēs nevēlamies piedalīties Eiropas solidaritātē". Es uzskatu, ka tas ir nepareizi," sacīja Merkele.

Austrija nostājusies Ungārijas, Polijas un Čehijas pusē. Šīs valstis ir noraidījušas 2015.gadā pieņemto vienreizējo kvotu sistēmu patvēruma meklētāju sadalīšanai vienmērīgāk pa Eiropas Savienību.

Saskaņā ar kvotu sistēmu bija plānots pārvietot 160 000 patvēruma meklētāju, bet līdz 2017.gada beigām bija pārvietoti tikai aptuveni 32 000.

Kurcs, kurš migrācijas krīzes kulminācijas brīdī bija Austrijas ārlietu ministrs, atklāti kritizēja Merkeles lēmumu 2015.gadā atvērt Vācijas robežas nelegālajiem migrantiem. Pateicoties šim lēmumam, 2015.gadā Vācijā ieradās gandrīz 900 000 patvēruma meklētāju.

Kurcs, kurš pagājušajā gadā kļuva par konservatīvās Tautas partijas (OeVP) līderi, padarīja tās politiku labējāku, nodrošinot partijai uzvaru parlamenta vēlēšanās oktobrī.

Viņam izdevās izveidot valdību ar galēji labējo un pret imigrāciju noskaņoto Brīvības partiju (FPOe), Austrijai kļūstot par vienīgo valsti Rietumeiropā, kuras valdībā iekļauti galēji labējie.

Tomēr Merkele uzsvēra, ka vērtēs jauno Austrijas valdību vienīgi pēc tās darbiem. Tajā pšā laikā viņa piebilda, ka uzmanīgi vēros kaimiņvalstī notiekošo.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka Austrijas un Vācijas starpā valda cieša sadarbība, un tām ir kopīga nostāja daudzos jautājumos.

  • Publicēta: 17.01.2018 19:30
  • LETA