Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

VDK aģentu skandālā ierauta aktiera ģimene: Jābēg no valsts, ir ļoti bail

LIETUVAS sabiedrības uzmanībā nonākusi pazīstamā lietuviešu aktiera Donāta Baņoņa vārda atrašanās VDK aģentu sarakstā ar segvārdu Broņus. Aktieris filmējies daudzās kinofilmās, arī izcilajā Andreja Tarkovska kinolentē Solaris (attēlā kadrs no filmas) © Kadrs no filmas

Slavenā lietuviešu aktiera Donāta Baņoņa dēls Raimunds Baņonis bijis šokēts, uzzinot, ka viņa tēvs sadarbojies ar VDK, un pieļauj iespēju pamest Lietuvu.

Fakts par aktiera sadarbību ar VDK nāca gaismā, kad Lietuvas Iedzīvotāju genocīda un pretošanās kustības izpētes centrs pabeidza vairāk nekā piecus gadus ilgu procesu - PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu arhīvu personisko lietu reģistrācijas žurnāla datu publiskošanu. Starp pēdējiem publicētajiem uzvārdiem šai sarakstā minēti pazīstami Lietuvas kultūras darbinieki - teātra un kino aktieris Donāts Baņonis un diriģents Sauļus Sondeckis. Centrs publicējis paziņojumu, kurā uzsver: «Publiskotais saraksts, tāpat kā daudzi VDK dokumenti, ir jāvērtē kritiski. Viss aģentu reģistrācijas žurnāls rakstīts ar roku. Daži beigās ierakstītie vārdi ir rakstīti ar citu rakstāmo, citā rokrakstā. Nav ieturēta hronoloģiska secība, tādēļ žurnālā minēto datu pārbaudei jāvelta īpaša uzmanība.» Žurnāla aizpildīšana sākta tikai 1987. gadā, un tajā sniegtas ziņas par aģentiem, ziņotājiem vai par personām, kas vervētas citām sadarbības formām laikā no 1940. līdz 1979. gadam. Paziņojumā atgādināts, ka VDK dokumentu publiskošanu paredz Lietuvas Seima pieņemts likums. Žurnāla publiskošana sākta 2012. gada otrajā pusē un pabeigta pagājušās nedēļas nogalē. Izanalizēti dati par 1669 personām. Lustrācijas komisijas vadītājs, Mīkola Romera universitātes profesors Aļģimants Urmons laikrakstam Lietuvos žinios norādījis, ka sadarbībā ar PSRS slepenajiem dienestiem Lietuvas Lustrācijas komisijai noteiktajā termiņā brīvprātīgi atzinušies 1589 cilvēki, bet, balstoties uz pieejamajiem VDK dokumentālajiem materiāliem, lēsts, ka laikā no 1940. līdz 1991. gadam Lietuvā ar VDK slepeni sadarbojušies aptuveni 118 000 cilvēku.

Informācija par Donātu Baņoni, kā arī virkni citiem lietuviešiem, ir pieejama dokumentu publiskošanas vietnē Kgbveikla.lt. Tur minēti aktiera dzimšanas dati un vieta. Vienā no mašīnrakstā rakstītiem dokumentiem teikts, ka aktieris ar segvārdu Broņus savervēts 1970. gadā, «ņemot vērā viņa personiskās un darba kvalitātes, kā arī izmantošanas iespēju dēļ mūsu pasākumos cīņā pret ienaidnieka ideoloģiskajām diversijām». Tajā gadā D. Baņonis viesojās ASV pēc federācijas SantaraŠviesa ielūguma. Šī organizācija interesēja VDK, un, kā teikts VDK dokumentā, aktieris saņēmis uzdevumus dibināt kontaktus ar trimdas lietuviešiem izlūkošanas interesēs. «Aģenta Broņus ārzemju sakaru vidū ir operatīvās izstrādes objekti Vēzis (Rak - krievu val.) un Klāra,» teikts dokumentā. 1974. gadā D. Baņonis no aģentu tīkla svītrots, visticamāk, tādēļ, ka ievēlēts par Lietuvas PSR Augstākās padomes deputātu.

Tajā pašā laikā centra, kas publiskojis visu šo informāciju, vadītāja Terēze Birute Burauskaite Delfi.lt brīdinājusi sabiedrību, ka pret VDK personīgo lietu žurnālu jāattiecas kritiski, jo visi tajā ierakstītie aģenti vervēti, bet ne visi vēlējušies sadarboties. D. Baņonis, kurš filmējies pasaules uzmanību izpelnījušās filmās, piemēram, Andreja Tarkovska lentē Solaris un citās, nomira 2014. gada septembrī 90 gadu vecumā. Par tēva atrašanos Lietuvas VDK aģentu sarakstā šokēts ir viņa dēls - režisors Raimunds Baņonis. «60 gadus esam dzīvojuši kopā, bet es nekad neesmu kaut ko par to nojautis vai dzirdējis.

Ekrānšāviņš

1970. gadā, kad viņš bija Amerikā, man bija 13 gadu... Nezinu nevienu, kas būtu cietis no tēva darbības, kas būtu sūdzējušies par viņu,» Lietuvas masu medijiem sacījis režisors. Situāciju, kad atklātībā nākusi šī informāciju, viņš dēvē par biedējošu: «Nesaprotu, kas notiek, saprotu tikai, ka jākravā čemodāni un jābēg no šīs valsts. Man patiešām ir ļoti bail.