Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Austrijas galēji labējie piedāvā izvietot bēgļus "koncentrācijas centros"

© Scanpix

Galēji labējo Brīvības partiju (FPÖ) pārstāvošais Austrijas iekšlietu ministrs Herberts Kikls ceturtdien izpelnījās kritiku par rosinājumu koncentrēt valstī ieradušos patvēruma meklētājus, raisot asociācijas ar nacistu režīma koncentrācijas nometnēm.

Austrijā kopš decembra pie varas ir valdība, kurā ietilpst FPÖ un kanclera Sebastiana Kurca vadītā konservatīvā Tautas partija (ÖVP).

Kikls preses konferencē paziņoja, ka vēlas "pakalpojumu centrus, piemērotu infrastruktūru, kas ļautu mums patvēruma procesa laikā koncentrēt cilvēkus vienā vietā".

Viņa izteikumi ātri vien izraisīja asu kritiku. Imigrantus atbalstošās labdarības organizācijas "SOS Mitmensch" vadītājs Aleksandrs Polaks ministra teikto nosauca par "tīšu provokāciju", bet kreiso aprindu esejists Roberts Miziks paziņoja, ka ar šādu piedāvājumu ir "šķērsota Rubikona".

Austrijā opozīcijā esošie "zaļie" savukārt iestājās pret "nacionālsociālisma valodas iespiešanos mūsu domāšanā un sajūtās", bet opozīcijas liberālā partija "Jaunā Austrija" (NEOS) tikmēr uzsvēra, ka Kiklam ir jāatvainojas par savu "tīšo provokāciju".

AFP/ SCANPIX

Kikls, kurš iekšlietu ministra amatā atrodas kopš decembra, uzsvēra, ka nav "plānojis nevienu provocēt".

Viņš paziņoja, ka Austrijas valdība īstenos "ļoti, ļoti stingru patvēruma politiku", tādā veidā reaģējot, pēc viņa teiktā, uz ārvalstnieku pastrādātu noziegumu skaita pieaugumu.

FPÖ līderis un Austrijas vicekanclers Heincs Kristiāns Štrahe šomēnes jau izpelnījās kritiku par rosinājumu patvēruma meklētājus turēt tukšās armijas kazarmās un katru vakaru tiem noteikt komandanta stundu.

Vīnes ebreju organizācija "Israelitischen Kultusgemeinde" (IKG) trešdien paziņoja, ka turpinās izvairīties no jebkādiem kontaktiem ar FPÖ, tostarp partiju pārstāvošajiem valdības ministriem.

Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados FPÖ dibināja bijušie nacisti, bet partijas bijušais līderis Jergs Haiders savulaik pozitīvi izteicās par nacistiskās Vācijas vadoņa Ādolfa Hitlera nodarbinātības politiku.