Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Atklāta jauna informācija par Smoļenskā avarējušo Polijas prezidenta lidmašīnu

© RIA Novosti/ SCANPIX

Izmeklēšanas komisija noskaidrojusi, ka Smoļenskā 2010.gadā avarējušās Polijas prezidenta lidmašīnas kreiso spārnu iznīcināja lidmašīnā noticis sprādziens, vēsta Polijas Radio.

Katastrofas izmeklēšanas komisija paziņoja, ka sprādzienam lidmašīnā bijuši "vairāki avoti".

"Šos slēdzienus pieņēma [komisijas] locekļi, un tie veido vienu no galvenajiem [šī] tehniskā ziņojuma secinājumiem," pavēstīja komisija.

Komisija aprīlī paziņoja, ka lidmašīna, iespējams, tika iznīcināta sprādzienā gaisā, un Krievijas gaisa satiksmes kontrolieri apzināti maldināja Polijas pilotus par lidmašīnas atrašanās vietu, tuvojoties skrejceļam.

Tikmēr tīmekļa vietne "niezalezna.pl" vēsta, ka par izmeklēšanas komisijas vadītāju iecelts bijušais Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs.

Macerevičs šonedēļ zaudēja darbu valdībā veikto pārkārtojumu rezultātā. Par jauno aizsardzības ministru iecelts līdzšinējais iekšlietu ministrs Marjušs Blaščaks.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Polijā 2015.gada beigās pie varas nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika atsākta.