Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Irāna aizliegs "Telegram" un "Instagram"

© Sputnik/ SCANPIX

Pēc valstī notikušajiem protestiem un nemieriem Irānas tiesībsargājošās iestādes plāno aizliegt sociālos medijus "Telegram" un "Instagram", kas līdz šim Irānā nebija aizliegti, liecina mediju ziņotais.

"Šie mediji izplata saturu, kas ir ne tikai pretrunā valsts iekšējai drošībai, bet arī pretrunā islāma vērtībām," paziņoja ģenerālprokurors Abdulsamads Horamsbadi.

Tā kā šīs aplikācijas nav iespējams kontrolēt, tās jānobloķē pilnībā, intervijā ziņu portālam "Mizan Online" paziņoja Horamsbadi.

Irānas valdība neatbalsta šādu soli, taču tai nepieder pēdējais vārds šajā jautājumā.

Protesti Irānā sākās 28.decembrī ar demonstrācijām pret bezdarbu un korupciju un pārauga plašākos protestos pret valsts režīmu. Protestos un nemieros dzīvību zaudējuši aptuveni 20 cilvēki un aptuveni 3700 aizturēti.

Aktīvisti demonstrāciju organizēšanai plaši izmantoja sociālos medijus.

Vairāki Irānas līderi, tostarp augstākais vadītājs ajatolla Ali Hameneji, protestos vainoja Irānas ienaidniekus, tostarp Savienotās Valstis un Izraēlu.

Stingrās nostājas atbalstītāji valdībā vēlas pilnīgu kontroli pār internetu, bet Irānas prezidenta Hasana Ruhani valdība iebilst pret šādu soli.

Tomēr "Telegram" un "Instagram" aizliegšanai, domājams, būs maza ietekme uz sabiedrību, jo miljoniem cilvēku jau iemācījušies apiet ierobežojumus un lieto aizliegtās tīmekļa vietnes un sociālos medijus, tostarp tviteri un "Facebook".