Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Moldova uzsāk nopietnu cīņu ar Krievijas propagandu

© AFP/ SCANPIX

Moldovas parlamenta spīkers Andrians Kandu, kurš atbilstoši Konstitucionālās tiesas lēmumam pilda arī valsts prezidenta pienākumus, trešdien parakstīja likumu par cīņu pret Krievijas propagandu.

Likums tuvākajā laikā stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā laikrakstā.

Likumu par grozījumiem televīzijas un radio kodeksā Moldovas parlaments steidzamības kārtībā divos lasījumos pieņēma pērnā gada 7.decembrī.

Tas paredz aizliegt retranslēt valstī informatīvas, informatīvi analītiskas, politiska un militāra satura pārraides no valstīm, kuras nav ratificējušas Eiropas konvenciju par pārrobežu televīziju. Likums attiecas uz Krievijas telekanāliem, kuru programmas tiek retranslētas Moldovā.

Moldovas prezidents Igors Dodons kategoriski atteicās parakstīt likumu. Viņš 21.decembrī atdeva likumu otrreizējai izskatīšanai, tomēr parlamenta vairākums 22.decembrī atkārtoti nobalsoja par tā pieņemšanu nemainītā redakcijā. Dodons pēc tam atkal noraidīja likumu.

Moldovas likumi paredz, ka prezidents likumu otrreizējai caurlūkošanai var nodot tikai vienu reizi. Ja parlaments atkārtoti atbalsta likumu, prezidentam tas ir jāizsludina.

Pēc prasības saņemšanas Moldovas Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu, ka attiecīgās prezidenta pilnvaras tiek nodotas parlamenta spīkeram, kurš var parakstīt likumu.

Moldovas politiķi ir sašķēlušies starp Maskavas atbalstītājiem un tiem, kas vēlas valsts pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). Dodons vēlas ciešākas attiecības ar Krieviju, bet Moldovas valdība ir proeiropeiski noskaņota.