Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Dienvidkorejas prezidents paziņo, ka ir gatavs tikties ar Kimu Čenunu

© EPA/ SCANPIX

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins trešdien paziņojis, ka ir gatavs tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, ja apstākļi būs pareizi.

Muns paziņoja, ka būtu gatavs tikties ar Kimu, ja pastāvētu izredzes uz "taustāmiem rezultātiem". Viņš piebilda, ka izvairīšanās no vēl viena kara un Korejas pussala bez kodolieročiem ir viņa galvenie mērķi.

Muns ar šādu paziņojumu nācis klajā dienu pēc Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas sarunām otrdien. Tās bija pirmās abu valstu oficiālās sarunas kopš 2015.gada.

Dienvidkorejas prezidents sacīja, ka centīsies panākt divpusējo sarunu turpināšanos. Viņš atzinīgi novērtēja dialoga atsākšanos, bet uzsvēra, ka Dienvidkoreja turpinās strādāt ar starptautisko sabiedrību, lai nepieļautu kodolieroču nonākšanu Ziemeļkorejas rokas.

Muns arī paziņoja, ka Dienvidkoreja neplāno atvieglot sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja otrdien vienojās, ka Ziemeļkoreja piedalīsies ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā Dienvidkorejā, kā arī nolēma rīkot militārās sarunas, lai mazinātu spriedzi uz abu valstu robežas. Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja arī vienojās atjaunot militāro tiešo sakaru līniju.