Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Austrija un Slovākija vēlas alternatīvas ES patvēruma meklētāju kvotām

© Scanpix

Lai cīnītos ar migrācijas krīzi, Eiropas Savienībai (ES) nepieciešami sarežģītāki risinājumi par patvēruma meklētāju kvotām, vizītē Slovākijā paziņojusi Austrijas ārlietu ministre Karīna Knaisla.

Ņemot vērā lielās demogrāfiskās pārmaiņas galvenajās migrantu izcelsmes valstīs, ES nepieciešams "kopīgs risinājums, kas nevar tikt vienkārši sašaurināts līdz kvotām", sacīja Knaisla, kurai šī ir pirmā ārvalstu vizīte kopš stāšanās Austrijas ārlietu ministra amatā.

Viņa Bratislavā tikās ar Slovākijas ārlietu un Eiropas lietu ministrijas valsts sekretāru Ivanu Korčoku, kurš pauda līdzīgu nostāju.

Kvotas nedarbojas, jo neņem vērā, ko vēlas vairums imigrantu, sacīja Korčoks, norādot, ka lielākā daļa grib doties uz turīgajām ES valstīm, nevis tādām valstīm kā Slovākija.

ES dalībvalstu starpā trūkst vienprātības par to, kā reformēt migrācijas politiku. Sevišķi domstarpības raisa 2015.gadā pieņemtā vienreizējā kvotu sistēma patvēruma meklētāju sadalīšanai vienmērīgāk pa Eiropas Savienību.

Pret obligātajām kvotām 2015.gadā balsoja Čehija, Rumānija, Slovākija un Ungārija.

Ungārija un Slovākija plānu apstrīdēja ES Tiesā, kas šo valstu iebildumus noraidīja. Slovākija samierinājās ar tiesas lēmumu, bet Ungārija nē.

Polija sākotnēji bija gatava samierināties ar šo sistēmu, taču pakāpeniski pārvērtās tās kritiķē.

Eiropas Komisija ir uzsākusi tiesisko procedūru pret Čehiju, Ungāriju un Poliju par šo valstu atteikšanos iesaistīties patvēruma meklētāju kvotu plāna īstenošanā.