Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

18 gadīgs austrietis mudina 12 gadus vecu zēnu sarīkot teroraktu Vācijā

© EPA/ SCANPIX

Radikalizētam austriešu padsmitniekam, kurš mudinājis 12 gadus vecu zēnu sarīkot teroraktu Vācijas Ludvigshāfenē, izvirzītas apsūdzības terorismā.

Vīnes prokuratūra apsūdz jaunieti, kuram tagad ir 18 gadi, ka viņš centies kūdīt uz slepkavību, sarīkot sprādzienu un bijis teroristu organizācijas biedrs, svētdien vēsta Austrijas ziņu aģentūra APA.

Vācu līdzzinātājs izgatavojis naglu bumbu, kuru viņš 2016.gada novembrī novietoja Ziemassvētku tirdziņā, tomēr tā nesprāga.

Vecākais zēns zvērējis uzticību džihādistu grupējumam "islāma valsts", bet saziņā aplikācijā "WhatsApp" mudinājis jaunāko sarīkot pašnāvnieka uzbrukumu.

Austriešu padsmitnieks nosūtījis vācu zēnam spridzekļu pagatavošanas pamācību un ieteicis rīkot uzbrukumu Ziemassvētku tirdziņā, skaidroja prokuratūra.

18 gadus vecais noliedz apsūdzības uzbrukuma gatavošanā, tomēr atzīst, ka ir "Islāma valsts" biedrs, sacīja viņa advokāts.

Puiša vecāki ir ateisti, kas ieceļojuši no Albānijas, bet islāmam viņš pievērsies cietumā, kur nonācis pēc tam, kad 16 gadu vecumā tika notiesāts par laupīšanu. Pēc iznākšanas no cietuma viņš strauji vairākās mošejās radikalizējies.

Apcietinājumā Austrijā viņās atrodas teju gadu.

Pērn martā Vācijas tiesa viņa līdzzinātāju ievietoja slēgtā jauniešu audzināšanas iestādē, jo viņš bijis par jaunu saukšanai pie kriminālatbildības.