Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Gvardes komandieris paziņo, ka protesti Irānā ir gandrīz beigušies

© AFP/ SCANPIX

Irānas Revolucionārās gvardes komandieris trešdien paziņojis, ka protesti un nekārtības, kas pēdējās dienās satricinājušas valsti, ir gandrīz beigušās, un tajos piedalījušies tikai aptuveni 15 000 cilvēku.

Revolucionārās gvardes komandieris Muhameds Ali Džafars paziņoja, ka katrā vietā, kur notikuši protesti, tajos piedalījušies maksimums 1500 cilvēku un kopumā protestētāju skaits nav pārsniedzis 15 000.

"Liels skaits nemiera cēlēju (..), kurus apmācījuši kontrrevolucionāri (..), ir aizturēti," teikts komandiera paziņojumā.

Džafari norādīja, ka Revolucionārā gvarde, kas tieši pakļauta Irānas augstākajam vadītājam ajatollam Ali Hamenei, iejaukusies tikai "ierobežotā veidā".

Irānā protesti sākās pagājušo ceturtdien Mešhedā. Sākumā tie bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanējuši arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979.gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Līdz šim protestos un nekārtībās dzīvību zaudējis 21 cilvēks.

Vietām protestētāji uzbrukuši valdības ēkām un policijas iecirkņiem.

Hamenei nekārtībās vainoja Irānas ienaidniekus.

"Pēdējo dienu notikumos ienaidnieki ir apvienojušies un izmanto visus savus līdzekļus, naudu, ieročus, politiku un drošības dienestus, lai radītu problēmas islāma režīmam," Irānas valsts televīzijā otrdien paziņoja Hamenei.

Džafari paziņoja, ka kontrrevolucionāri plaši darbojušies sociālajos medijos, kūdot cilvēkus uz nemieriem.

Viņš norādīja, ka daudzi no kontrrevolucionāriem esot apmācīti ASV, un nekārtībās bijušie iesaistīti arī vietējie "monarhisti" un Irānas Tautas Mudžahedīnu organizācija, kuru Eiropa un ASV savulaik uzskatīja par teroristisku organizāciju.