Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele Jaungada uzrunā atzīst, ka Vācija ir sašķelta

© EPA/SCANPIX

Vācija ir sašķelta jautājumā par pārmaiņām, kuras notiek sabiedrībā, svētdien savā Jaungada uzrunā atzina kanclere Angela Merkele.

Viņa piebilda, ka ir apņēmusies palīdzēt tikt galā ar nākotnes izaicinājumiem, ātri izveidojot jaunu valdību.

Vācija ir nonākusi politiskā strupceļā pēc septembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās lielus zaudējumus cieta centriskā labējo un kreiso koalīcija, kas pārvaldījusi valsti kopš 2013.gada. Merkeles mēģinājums izveidot jaunu valdību, iesaistot tajā divas mazākas partijas, bija neveiksmīgs, un viņa bija spiesta vērsties pie līdzšinējiem partneriem sociāldemokrātiem.

Merkele atzina, ka daļa Vācijas iedzīvotāju ir nobažījušies par sociālo pārmaiņu tempu, tostarp par pārāk daudzu patvēruma meklētāju pieplūdumu, kas pamudinājis daudzus konservatīvos apšaubīt viņas vadošo lomu. Viņa tomēr atzīmēja, ka citi iedzīvotāji Eiropas lielākajā ekonomikā, kas pieredzējusi strauju izaugsmi un kur turpina samazināties bezdarbs, ir optimistiski noskaņoti par nākotni.

"Daži pat runā par plaisu, kas šķērso mūsu sabiedrību," sacīja kanclere, komentējot pēdējā gada laikā dzirdētos atšķirīgos viedokļus.

Merkele sacīja, ka viņa uztver nopietni vēlētāju doto mandātu, "sevišķi, ja tas attiecas uz darbu, lai ātri izveidotu stabilu valdību Vācijai nākamajā gadā".

Viņa starp savām prioritātēm minēja nepieciešamību nodrošināt labklājību, uzlabot izglītību un digitālās tehnoloģijas izmantošanu, stiprināt ģimenes un gados vecu cilvēku aprūpi, izlīdzināt nelīdzsvarotību starp reģioniem un garantēt drošību.

Viņa vēlreiz apliecināja nepieciešamību Eiropas valstīm ciešāk sadarboties un aizsargāt Eiropas ārējās robežas, kā arī solīja sadarboties ar Franciju, "lai padarītu Eiropu par piemērotu nākotnei".

Runājot par aizvien asākajām debatēm Vācijā, kurās daži politiskie pretinieki nosaukuši viņu par "nodevēju", Merkele aicināja līdzpilsoņus vairāk koncentrēties uz viņiem kopīgo un "atkal vairāk respektēt citam citu".