Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc "Breksita" Lielbritānijā atkal izsniegs slavenās zilās pases

© AFP/ SCANPIX

Pēc Eiropas Savienības (ES) pamešanas 2019.gadā Lielbritānija atkal saviem pilsoņiem izsniegs pases ar ziliem vāciņiem, piektdien pavēstīja valdība.

Pašreizējām britu pasēm tāpat kā visu pārējo ES dalībvalstu pilsoņu pasēm ir bordo krāsas vāciņi.

"Apvienotās Karalistes pase ir mūsu neatkarības un suverenitātes izpausme, tā simbolizē lepnas, dižas valsts pilsonību," sacīja premjerministre Terēza Meja. "Tāpēc mēs paziņojam, ka pēc ES pamešanas 2019.gadā slavenās zilās pases atgriezīsies."

Iecere jau izraisījusi "Breksita" atbalstītāju sajūsmu, kā arī pretinieku nopēlumu un zobgalības.

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena, kuras vadītā Skotu Nacionālā partija vēlas reģiona izstāšanos no Apvienotās Karalistes un palikšanu ES, ir skaļāko kritiķu vidū.

AFP/ SCANPIX

"Atvērta, ietveroša, pilsoniska, internacionāla skotu neatkarības kustība, kuras daļa es esmu lepna būt, nevarētu būt vēl tālāk no šīm aprobežotajām, uz sevi vērstajām, ar zilajām pasēm apsēstajām muļķībām," sacīja pirmā ministre.

Leiboristu parlamenta deputāts Nīls Koils prognozēja, ka zilās pases "brīvdienas padarīs dārgākas, ierobežos to, kur cilvēki var strādāt un mācīties un izmaksās miljardus".

"Kāpēc gan mums vispār būtu vajadzīgas jebkādas krāsas pases? Vajadzētu būt tā, ka mēs tikai uzkliedzam "Briti! Nost ar jūsu muļķībām!" un droši ejam tālāk," norādīja televīzijas komēdiju scenārists Saimons Blekvels.