Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva pāvestam Franciskam nosūta Ginesa rekorda cienīgu dāvanu

© AP/ Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite Ziemassvētkos nosūtījusi pāvestam Franciskam īpašu dāvanu - pasaulē mazāko Kristus piedzimšanas ainu, kas aplūkojama tikai mikroskopā.

Desmittūkstoškārt samazinātu Viļņas Katedrāles laukumā skatāmās Betlēmes ainas kopiju izveidojuši lietuviešu zinātnieki un studenti. Tā ir tik maza, ka Jēzus bērna figūriņa tajā ir mazāka par cilvēka šūnu.

Zinātnieki vispirms noskenēja Betlēmes ainu, tad ar lāzerprinteri izprintēja to nanoformātā un ievietoja īpašā tilpē, lai to varētu apskatīt mikroskopā.

"Lepojos, ka mūsu zinātnieki un studenti izveidojuši pasaulē mazāko Kristus piedzimšanas ainu. Īpaši priecājos, ka šo interesanto un inovatīvo dāvanu varam pasniegt pāvestam Franciskam, kuru nākamgad gaidām Lietuvā," norādījusi prezidente.

Nanodāvanu pāvestam veidojis Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes radošuma un inovāciju centrs "Linkmenu fabrikas" kopā ar kompānijas "Femtika" zinātniekiem un uzņēmumu "3D ideja". Tā tapusi sadarbībā ar Viļņas arhidiecēzes kūriju, aģentūru "GoVilnius" un ārvalstu investīciju veicināšanas aģentūru "Investuok Lietuvoje".

Lietuviešu radītā Betlēmes aina jau reģistrēta Ginesa rekordu grāmatā.