Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Konfliktā Donbasā šogad miruši 85 mierīgie iedzīvotāji

© Valentin Sprinchak/TASS/SCANPIX

Konfliktā Ukrainas austrumos kopš 2017.gada sākuma dzīvību zaudējuši 85 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl 483 tikuši ievainoti, piektdien paziņojis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misijas Ukrainā vadītāja vietnieks Aleksandrs Hugs.

"Līdz šai dienai atbilstoši EDSO Ukrainas misijas apstiprinātajai informācijai 2017.gadā gājuši bojā 85 cilvēki un 384 guvuši ievainojumus," viņš paziņoja reportieriem Kijevā.

Hugs arī uzsvēra, ka no plkst.16 pirmdien līdz plkst.16 otrdien EDSO Ukrainas misija konstatējusi 7000 gadījumu, kad Donbasā pārkāpts pamiers.

"Negatīvā tendence turpinājās pagājušajā nedēļā, kad EDSO misija Ukrainā konstatēja vairāk nekā 16 000 gadījumu, kad pārkāpts pamiera režīms, kas par 40% pārsniedz aizpagājušās nedēļas rādītājus," pavēstīja misijas vadītāja vietnieks. Viņš piebilda, ka kopš šā gada sākuma novērotāji konstatējuši 400 000 gadījumu, kad pārkāpts pamiers.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.