Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropā kebabus tomēr neaizliegs

© Scanpix

Rezolūcija, kas bloķētu Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļā, trešdien neguva nepieciešamo 376 Eiropas Parlamenta (EP) deputātu atbalstu, tādēļ EK var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosfātu piedevas, informēja EP Informācijas birojā.

EK var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452). Saskaņā ar EK sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.

Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm, pret balsojot 272, bet 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu EK priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.

Scanpix

Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātnisko analīzi, un bloķēt EK priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.

EP deputāti, norāda, ka saskaņā ar 2017.gada EK ziņojumu vairākās dalībvalstīs uzraudzības iestādes un pārtikas ražotāji atšķirīgi un dažkārt kļūdaini piemēro Eiropas Savienības noteikumus par gaļas produktu pagatavošanu.

Scanpix

2012.gadā veikts pētījums uzrādīja iespējamu saikni starp pārtikai pievienotiem fosfātiem un paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. EFSA savā atzinumā tomēr norādīja, ka nav iespējams pierādīt šāda riska saistību ar fosforu saturošām pārtikas piedevām. Citā 2013.gada pētījumā savukārt norādīts uz fosforu saturošas pārtikas saistību ar paaugstinātu mirstību ASV, skaidroja birojā.