Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Erdoans rosina atzīt Austrumjeruzalemi par "Palestīnas galvaspilsētu"

© Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans trešdien aicinājis pasauli atzīt okupēto Austrumjeruzalemi par "Palestīnas galvaspilsētu".

Atklājot Islāma sadarbības organizācijas samitu Stambulā, Erdoans centās pamudināt musulmaņu valstu līderus uz saskaņotu atbildi ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumam atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass tikmēr brīdināja, ka ASV ir zaudējušas savu vidutājas lomu Tuvo Austrumu miera procesā, un paziņoja, ka miera nebūs, kamēr Austrumjeruzaleme netiks atzīta par nākotnes Palestīnas valsts galvaspilsētu.

"Jeruzaleme ir un vienmēr būs Palestīnas valsts galvaspilsēta (..). Bez tā nebūs nedz miera, nedz stabilitātes," sacīja Abass.

Erdoans, kurš sevi proponējis kā palestīniešu mērķa aizstāvi, raksturoja Izraēlu kā valsti, ko definē okupācija un terors.

"Ar šo lēmumu Izraēla tika atalgota par visām teroristiskajām darbībām, ko tā veikusi," sacīja Erdoans, piebilstot, ka "šo balvu Izraēlai pasniedzis Tramps".

"Es aicinu valstis, ka novērtē starptautiskās tiesības un taisnīgumu, atzīt okupēto Austrumjeruzalemi par Palestīnas galvaspilsētu," paziņoja Turcijas prezidents, piebilstot, ka musulmaņu valstis nekad neatteiksies no šīs prasības.

Abass nodevēja Trampa pagājušajā nedēļā paziņoto lēmumu par dāvanu cionistu kustībai, piebilstot, ka Savienotajām Valstīm vairs nav nekādas lomas Tuvo Austrumu miera procesā.

Scanpix

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu sacīja, ka šis ASV solis leģitimizē palestīniešu teritoriju okupāciju, un aicināja valstis atzīt Palestīnu 1967.gada robežās ar Austrumjeruzalemi kā tās tās galvaspilsētu.

Taču ņemot vērā domstarpības, kas pastāv musulmaņu valstu starpā, piemēram, starp Irānu un Saūda Arābiju, maz ticams, ka Islāma sadarbības organizācijas samitā izdosies vienoties par konkrētiem pasākumiem.