Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Meja dodas uz Briseli, lai vienotos par "Breksitu"

© AFP/ SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien devusies ceļā uz Briseli, lai tiktos ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru, vēsta britu amatpersonas, vairojot cerības, ka beidzot tomēr izdosies panākt vienošanos par "Breksita" nosacījumiem.

"Premjerministre dodas uz Briseli, lai turpinātu "Breksita" sarunas," teikts Daunigstrītas paziņojumā.

Kā ziņots, brīdi iepriekš par piektdienas rīto iespējamo Mejas un Junkera tikšanos paziņoja EK pārstāve Mina Andrejeva.

Andrejeva tviterī pavēstīja, ka Meja un Junkers, "domājams, tiksies šorīt plkst.7.00 (plkst.8.00 pēc Latvijas laika)", kam jau pēc pusstundas vai stundas, iespējams, sekos preses konference.

Viņa piebilda, ka šīs tikšanās galīgais apstiprinājums gaidāms nākamās pusotras stundas laikā.

Jau ceturtdien baumas par gaidāmo vienošanos izsauca Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska paziņojums, ka viņš piektdien plkst.7.50 (plkst.8.50 pēc Latvijas laika) rīko preses konferenci, kurā nāks klajā ar paziņojumu par "Breksita" sarunām.

Sarunas par nosacījumiem Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības (ES) turpinājušās visu nakti uz piektdienu, abām pusēm cenšoties panākt steidzamu vienošanos, lai nākamnedēļ paredzētā ES samita laikā varētu lemt par pāreju uz sarunu nākamo fāzi par Apvienotās karalistes un bloka turpmākajām attiecībām.

Pirmdien notikušās Mejas un Junkera sarunas beidzās bez rezultātiem, jo pēdējā brīdī pret vienošanās projektu par Ziemeļīrijas un Īrijas robežu pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES iebilda Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partija (DUP), kas Mejas vadītajai valdībai nodrošina parlamentāro vairākumu.

DUP kategoriski paziņoja, ka nepiekritīs tādam Ziemeļīrijas statusam pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka, kas atšķirtos no pārējās Apvienotās Karalistes.

Lai sarunās pārietu uz to otro posmu, Brisele pieprasa vienoties par trīs izstāšanās pamatjautājumiem - par šobrīd Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām, par tā dēvēto izstāšanās rēķinu un par Ziemeļīrijas robežu ar Īriju.