Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Trampa lēmuma dēļ astoņas valstis grib ANO Drošības padomes sanāksmi

© EPA/ SCANPIX

Astoņas valstis trešdien aicināja nekavējoties sasaukt ANO Drošības padomes sanāksmi saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Bolīvija, Ēģipte, Francija, Itālija, Lielbritānija, Senegāla, Urugvaja un Zviedrija aicināja sarīkot šādu ārkārtas sanāksmi līdz šīs nedēļas beigām, paziņoja Zviedrijas misija Drošības padomē.

Japāna, kas prezidē Drošības padomē, līdz trešdienas pēcpusdienai vēl nebija noteikusi šīs sanāksmes laiku.

Pēc Trampa paziņojuma par Jeruzalemes kā Izraēlas galvaspilsētas atzīšanu ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs sacīja, ka Jeruzalemes statusa jautājums var tikt atrisināts tikai tiešās sarunās starp Izraēlu un palestīniešiem.

Gutērrešs piebilda, ka viņš "konsekventi izteicies pret jebkādiem vienpusējiem pasākumiem" un ka "nav nekādas alternatīvas divu valstu risinājumam".

Bolīvijas vēstnieks ANO Sača Serhio Ljorenti-Soliss nosauca Trampa soli par "pārgalvīgu un bīstamu lēmumu, kas ir pretējs starptautiskajām tiesībām, Drošības padomes rezolūcijām".

"Tas ir drauds ne tikai miera procesam, bet arī starptautiskajam mieram un drošībai," teica vēstnieks.

Pērnā gada decembrī ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā teikts, ka tā "neatzīs nekādas izmaiņas 1967.gada 4.jūnija [robežas] līnijās, tai skaitā attiecībā uz Jeruzalemi, izņemot tās izmaiņas, par kurām puses ir vienojušās sarunās".