Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija nakts vidū aiztur un izraida Polijas vēsturnieku

Ilustratīvs attēls. © AFP / Scanpix

No Krievijas izraidīts Polijas Nacionālās piemiņas institūta (IPN) vēsturnieks Henriks Glembockis, kurš jau atgriezies Krakovā, pirmdien ziņo Polijas Radio.

Vēsturnieku aizturēja Krievijas Federālais drošības dienests (FDD), kas deva viņam 24 stundas laika, lai pamestu Krieviju.

Glembockis, kurš šomēnes devās uz Krieviju, Sanktpēterburgā lasīja lekcijas par Padomju Savienības slepenpolicijas īstenoto operāciju pret poļiem 1937.gadā un 1938.gadā. Operācijas ietvaros tika nogalināti 111 000 līdz 200 000 poļu.

"Es tiku aizturēts piektdien ap pusnakti, kad atgriezos Sanktpēterburgā no Maskavas," sacīja Glembockis.

"Pēc izkāpšanas no vilciena mani aizturēja stacijas patruļa un aizveda uz telpu, kur gaidīja grupa FDD virsnieku," viņš piebilda.

Glembockis bija plānojis palikt Krievijā līdz 10.decembrim, lai pētītu Krievijas impērijas politiku pret poļiem 19.gadsimtā un Padomju Savienības politiku pret poļiem 20.gadsimtā.

Glembocka izraidīšana nozīmē, ka viņam nebūs piekļuves Krievijas arhīviem, norādīja IPN.

Polijas Radio norāda, ka vēsturnieka izraidīšana varētu būt atbilde Polijas lēmumam izraidīt Krievijas pilsoni, kurš apsūdzēts darbībās ar mērķi apdraudēt Polijas intereses un par sadarbību ar Krievijas slepenajiem dienestiem.

IPN uzskata Padomju Savienības slepenpolicijas īstenoto operāciju pret poļiem 1937.gadā un 1938.gadā par vienu no lielākajiem noziegumiem 20.gadsimtā Eiropā, norādot, kas tā pielīdzināma genocīdam.